Cursa feminina de la 100 metri sprint din cadrul Jocurilor Commonwealth (competitie desfasurata intre tarile fostului Imperiu Britanic) s-a dovedit a fi una dintre cele mai controversate. Proba a luat o turnura bizara inca de la start si a continuat in aceeasi nota confuza astfel incat nici acum nu se stie cine va ramane de fapt cu medalia de aur.

Person, Mayers si Oludamola, la Jocurile CommonwealthFoto: Reuters

Cursa feminina de 100 metri sprint a fost controversata inca de la start. Englezoaica Laura Turner a furat startul, primind cartonasul rosu de la un oficial. Reluarea fazei a aratat ca nici australianca Sally Person nu a avut un start "curat", insa aceasta nu a fost penalizata de oficiali si a ramas la start. Turner a refuzat sa paraseasca pista si a concurat in semn de protest.

Person a castigat cursa, a facut turul stadionului fluturand steagul Australiei, insa bucuria sa nu a durat prea mult. Echipa Angliei a mai avut o reprezentanta la start, Katherine Endacott, care a incheiat pe locul al patrulea. Avand sansa de a obtine totusi un loc pe podium la masa verde, englezii au contestat startul australiencei. Oficialii au revazut faza si au hotarat sa o descalifice pe Person. Dupa aceasta decizie, Endacott a luat bronzul, iar aurul i-a fost acordat sportivei din Nigeria, Osayomi Oludamola, care initial castigase medalia de argint.

Telenovela nu se incheie insa aici. Luni, Federatia Jocurilor Commonwealth a dezvaluit ca Oludamola a fost depsitata pozitiv cu metilhexanamina la un test antidoping. Daca si proba B va arata acelasi rezultat, Oludamola va pierde titlul obtinut, iar medalia de aur va reveni sportivei care a trecut a treia linia de finis: Natasha Mayers (Sfantul Vincent si Grenadine). Mayers a obtinut bronzul, devenind prima sportiva din tara sa care castiga o medalie pe pista la Jocurile Commonwealth. Insa dupa descalificarea lui Person, Mayers a intrat in posesia medaliei de argint. Acum ea poate deveni noua detinatoare a titlului de la 100 metri.