Gimnasta nord-coreeana Hong Su Jong este anchetata de catre Federatia Internationala de Gimnastiga (FIG), fiind suspectata ca si-ar fi falsificat data de nastere de trei ori. Daca la Jocurile Olimpice de la Atena din 2004 a fost inregistrata ca fiind nascuta in 1985, pentru Mondialele din aceasat luna, ea a declarat ca data de nastere anul 1989.

Federatia Internationala de Gimnastica a anuntat sambata ca va da posibilitatea gimnastei si oficialilor nord-coreeni sa explice discrepantele datei de nastere atat in cadrul unei audieri, cat si in scris.

Pentru Campionatele Mondiale de la Rotterdam, care vor avea loc in aceasta luna, Hong este inregistrata cu data de nastere 9 martie 1989. Gimnasta nord-coreeana a fost, insa, inregistrata la Jocurile Olimpice de la Atena din 2004 si la Mondialele din 2006 ca fiind nascuta in 9 martie 1985, iar la Mondialele din 2007 a declarat ca este nascuta in 9 martie 1986, competitie in cadrul careia a si obtinut medalia de argint la sarituri.

Daca Hong este nascuta in 1989, asa cum sustine acum, ea ar fi fost ineligibila pentru a participa la Olimpiada din 2004, deoarece gimnastii trebuie sa aiba cel putin 16 ani in anul desfasurarii JO.

Ancheta Federatiei de Gimnastica vine la sase luni dupa ce Chinei i-a fost luata medalia de bronz obtinuta la JO din 2000 de la Sydney, pentru ca a folosit o gimnasta ce avea mai putin de 16 ani.

Falsificarea zilelor de nastere constituie o problema in gimnastica inca din anii 1980, atunci cand varsta minima de participare a fost marita cu un an, de la 14 la 15. Formula curenta, la 16 ani, a fost adoptata in 1997, informeaza AP. Pentru a putea preveni falsificarea datelor de nastere, FIG a inceput sa ceara de anul trecut tuturor gimnastilor, juniori si seniori, o licenta in care sunt incluse numele, sexul, tara de origine si ziua nasterii, aceasta urmand a fi dovada varstei pentru restul carierei.