Surpriza de proportii in lumea ciclismului: Alberto Contador, triplu castigator al Turului Frantei, a fost depistat pozitiv la un control antidoping realizat in vara acestui an (mai exact pe 21 iulie), informeaza The Guardian. Substanta interzisa gasita in corpul rutierului este clenbuterol.

Alberto ContadorFoto: Reuters

Conform jurnalistilor englezi, ibericul a fost depistat pozitiv cu clenbuterol, testul respectiv fiind realizat pe 21 iulie, in cea de-a doua zi de pauza a Turului Frantei, editia 2010. UCI a anuntat imediat ca rutierul va fi suspendat pe termen nelimitat pana la luarea unei decizii oficiale.

Ce este clenbuterolul?

Clenbuterolul este o substanta des folosita in tratarea astmului bronsic. Ii ajuta pe sportivi la cresterea masei musculare si la o foarte buna ardere a grasimilor. "Concentratia gasita in corpul lui Contador este de aproximativ 400 de ori mai mica decat ceea ce poate descoperi un laborator specializat", se precizeaza intr-un comunicat al UCI.

Raspunsul lui Contador

Ibericul a reactionat prompt dupa anuntul facut de UCI, Alberto precizand ca este victima unei nedorite contaminari alimentare. "Alberto Contador a fost anuntat in legatura cu rezultatele analizelor. Singura explicatie plauzibila este aceea ca a fost contaminat alimentar. Nu putea exista o alta varianta", a precizat purtatorul de cuvant al rutierului celor de la Saxo Bank (s-a transferat cu doar cateva saptamani in urma de la Astana).

Clenbuterol - substanta cu vechime in dopaj

"Clenbuterolul este o substanta folosita de aproximativ 20-30 de ani, nu este nimic nou in acest sens. Pana acum, nimeni nu a probat ca se poate lua dintr-o neatentie" - David Howman, directorul general al WADA (Agentia Internationala Antidoping).

Alberto Contador s-a impus in Turul Frantei, editia 2010, in fata lui Andy Schleck (Saxo Bank) cu un avantaj de 39 de secunde, acesta fiind al treilea succes din cariera rutierului iberic.