Un nou sport isi face loc incet, incet in Capitala. Pe un perete de catarari unic in tara a avut loc, vineri, "Cupa scolilor" la escalada unde peste 50 de copii s-au intrecut pe trasee cu grade de dificultate diferite pe singurul panou artificial de escalada disponibil intr-un centru comercial. Evenimentul a avut urmatoarele etape: escalada; traversare; coborare in rapel; tehnica speologiei alpine

Foto:

Panoul are o inaltime de 9 m, o suprafata catarabila de 50 mp si dispune de peste 600 de prize. Escalada se face in totala siguranta, asigurat in coarda, toate echipamentele fiind certificate. Panoul are un grad de dificultate 6, un grad destul de ridicat in escalada si este accesibil copiilor cu varste mai mari de 5 ani, precum si tinerilor si adultilor.

Initiativa apartine firmei Magic Aventura si se doreste o modalitate alternativa de petrecere a timpului liber pentru copii, adolescenti si adulti, propunand vizitatorilor un mod activ de a-si pune la incercare aptitudinile fizice si spiritul de aventura.

Panoul. ce se gaseste in centrul comercial Liberty Mall, are la baza un concept original, de castel medieval, ce se inalta pe fondul unui cer senin, fiind amplasat intr-o incapere cu peste 650 mp de pictura executata manual.

Despre escalada si concurs am stat de vorba cu Marius Macsentian cel care a avut initiativa acestui concurs.

Rep: Inainte de a vorbi despre peretele de catarari te-as intreba daca nu e riscant pentru copii sa practice acest sport. I-am vazut pe multi parinti cum priveau cu frica evolutia copiilor...

Mariu Macsentian (rade): Orice lucru mai inedit este primit cu putina suspiciune la inceput. Va pot asigura ca escalada ete mai sigura decat practicarea fotbalului, a handbalului etc. Tot exercitiul se face in deplina siguranta, cataratorul fiind asigurat in coarda si sustinut si coordonat tot timpul de mine sau alt antrenor avizat. Cel mai rau lucru care i s-ar putea unui catarator ar fi doar faptul ca daca scapa mana si piciorul din priza ar pendula usor de-a lungul peretului dupa care isi va relua urcarea sau coborarea.

Rep: Mi-ai spus ca acest panou e unic in Bucuresti si chiar in tara. De ce?

MM: In primul rand fiindca e singurul panou de escalda comercial aflat intr-un centru comercial sau intr-un spatiu inchis. A mai fost un astfel de panou intr-un mall din Timisoara, dar din motive financiare proiectul a cazut. In al doilea rand va pot spune ca este vorba despre un panou profesionist, de concurs, care respecta toate normele cerute in domeniu.

Apoi, dupa cum vedeti, e vorba de realizarea inedita a intregului loc, peretele de catarari fiind imaginat ca peretele exterior al unui catsel medieval fiind amplasat intr-o incapere cu peste 650 mp de pictura executata manual.

Rep: Cu siguranta escalda nu e un sport de masa sau foarte popular. Ai simtit ca e loc pe piata de un astfel de panou si activitate?

MM: Sincer sa fiu nu am crezut in profitul comercial cand am realizat acest panou. Tocmai ce aveam in fata esecul panoului din Timisoara. Deci nu plec la drum cu speranta ca as putea obtine beneficii financiare. Sunt un pasionat al acestui sport si am vrut sa-l popularizez, sa-i fac si pe alti oameni sa-l cunoasca si sa-l practice... chiar si in oras daca nu pot merge pe munte. Sigur, nu sunt nici un exaltat care neglijeaza complet factorul material. Acest panou impreuna cu tot ceea ce tine de el m-a costat 50 de mii de euro si trebuie sa ma gandesc cum o sa recuperez investitia pentru a putea mentine panou functional si a plati chiria care nu este deloc mica. Totusi, am luptat sa tin preturile cat mai jos (10 lei pentru 3 catarari) si incerc sa aduc oameni cu bani in jurul proiectului ca sa-l imbunatatim si chiar sa-l extindem.

Rep: Sa ne intoarcem la concurs. De ce un concurs pentru copii in primul rand?

MM: Marile pasiuni se nasc din copilarie. Apoi vreau sa-i invat pe copii frumusetea acestui sport. De aceea am si creat clubul de catarat care e deschis insa si adultilor. Tot pentru ai atrage pe copii sa faca miscare acest concurs este gratis si ma lupt ca premiile sa fie cat de cat atractive. Sponsorii se lasa insa si ei convinsi cam greu. Lucrurile evolueaza insa imbucurator. Daca la primele doua editii am avut doar cativa copii dina fara clubului, acum ati vazut multimea de pusti care vor sa se catere. Simt ca efortul merita si suntem pe drumul cel bun.Pe viitor avem in plan sa facem concursuri cat mai diverse adresate in special adultilor.

Rep: Ce i-ati spune unui copil sau unui parinte ca sa-i convingeti ca e un sport ce merita mai multa atentie?

MM: Parintii din ziua de azi sunt tot mai preocupati de siguranta copiilor lor. Toata activitatea este cat se poate de sigura si se desfasoara intr-un mediu controlat. Copilul nu-si poate rupe nici piciorul, nici ineca sau suferi mai stiu eu ce accidente. Apoi e vorba de a face miscare. Practicarea escaladei conduce la o dezvoltare fizica armonioasa si-i intareste copilului foarte tare psihicul. Cand urci pe un perete de 9 metri inaltime sau pe o stanca simti ca poti face mult mai multe lucruri.

Rep: Multumit de rezultatele acestui concurs?

MM: Nu poate fi vorba deocamdata de mare performanta nici cu membrii clubului macar. Ne propunem sa-i facem pe copii sa-si doreasca sa afca asta, sa iubeasca sa se catere si apoi sa aleaga daca vor mai mult decat o miscare placuta. Acest sport este mult mai nobil decat altele in sensul ca toticopii se simt prieteni sinu concurenti si fiecare e constient ca lupta se duce doar cu el insusi si cu cronometrul. Nu o sa vedeti aici un copil care isi doreste ca unul dintre concurenti "sa rateze lovitura de la 11 metri".

Pentru inscrieri si informatii despre concurs: dl. Marius Macsentian – Clubul Magic Aventura www.party-aventura.ro

tel 0723.167.438, 0743.110.403, 0763.045.643