Parlamentarii din Catalunia au decis mirecuri sa interzica incepand cu anul 2012 coridele, punand capat unei traditii sangeroase ce dureaza de secole. Dupa trei luni de polemica intre contestatarii si fanii coridei, parlamentarii au dat curs Initiativei Legislative Populare, sustinuta de 180.000 de cetateni, facand astfel din Catalunia a doua regiune autonoma ce interzice luptele cu taurii, dupa Insulele Canare.

Coridele, interzise din 2012Foto: Reuters

Rezultatul voturilor de miercuri a fost de 68 in favoarea interzicerii coridelor si de 55 impotriva, astfel incat au fost scoase in afara legii luptele cu tauri pe motiv ca este o cruzime ceea ce se intampla cu acele animale. In dezbaterea lor, parlamentarii au sustinut ca popularitatea acestui sport in Spania este in scadere, din ce in ce mai putini oameni participand anual pentru a-i vedea pe toreadori cum inving taurii.

"Sunt unele traditii cate nu pot ramane inghetate in timp din moment ce societatea se schimba. Nu trebuie sa interzicem totul, dar cele mai degradante lucruri ar trebui sa dispara" a declarat parlamentarul Jose Rull, citat de Reuters.

Se vor pastra insa celebrele curse ale taurilor de pe unele strazi din sudul Tarragonei, care nu implica moartea animalului.