Jessica Watson este "noul erou al Australiei", dupa ce a devenit cea mai tanara persoana ce navigheaza singura in jurul lumii. Dupa o calatorie de sapte luni ce a atras controverse din toate partile, tanara care peste trei zile va implini 17 ani a ajuns sambata in Portul din Sydney, fiind intampinata de aproximativ 50.000 de oameni.

"Sa calc pe pamant e cel mai ciudat lucru deoarece mi-am petrecut ultimele sapte luni incercand sa stau pe ambarcatiune". Dupa 23.000 de mile marine parcurse, Watson a devenit cea mai tanara persoana ce navigheaza fara oprire in jurul lumii si fara insotitor, dar recordul sau nu va fi omologat deoarece forul international de navigatie nu mai inregistreaza astfel de incercari din partea unor persoane atat de tinere.

Cu cateva saptamani inainte de a incepe calatoria, Watson s-a ciocnit de o nava in timpul antrenamentelor, ceea ce a facut ca guvernul sa intervina si sa-i ceara anularea calatoriei. Acest incident nu a descurajat-o pe tanara de 16 ani, ea alegand sa isi inceapa calatoria. Criticile nu au putut-o opri pe Watson, dimpotriva, controversa creata in jurul sau atragand un numar important de sponsori, informeaza Reuters.

50.000 de persoane au asteptat-o pe Jessica in Portul din Sydney, alaturi de prieteni si familie fiind si Jesse Martin, cel care in 1999 a devenit cel mai tanar navigator ce inconjoara singur lumea. Prim-ministrul australian, Kevin Rudd, a tinut sa fie si el prezent la sosirea tinerei navigatoare, declarand-o "noul erou al Australiei". "Vreau sa-l contrazic pe prim-ministru. Eu sunt doar o fata obisnuita care a crezut in visul ei", a fost replica lui Watson.

Timp de 210 zile, Jessica a calatorit prin sud (Pacificul de Sud, sudul capului Horn-America de Sud, Oceanul Atlantic-Africa de Sud, Oceanul Indian, sudul Australiei) a infruntat furtuni puternice si valuri de peste 12 metri, dar in ciuda efortului si curajului sau, criticile la adresa ei au curs din toate partile. Unii navigatori sustin ca Watson nu a parcurs o distanta indeajuns de lunga pentru a indeplini criteriul unei calatorii in jurul lumii, in timp ce alte persoane i-au criticat pe parintii tinerei pentru ca au permis ca aceasta sa plece intr-o calatorie atat de periculoasa.

Jessica Watson planuieste sa scrie o carte despre calatoria sa in jurul lumii.​