VIDEO "Noul erou al Australiei"/ Jessica Watson (16 ani), cea mai tanara navigatoare in jurul lumii
"Sa calc pe pamant e cel mai ciudat lucru deoarece mi-am petrecut ultimele sapte luni incercand sa stau pe ambarcatiune". Dupa 23.000 de mile marine parcurse, Watson a devenit cea mai tanara persoana ce navigheaza fara oprire in jurul lumii si fara insotitor, dar recordul sau nu va fi omologat deoarece forul international de navigatie nu mai inregistreaza astfel de incercari din partea unor persoane atat de tinere.
Cu cateva saptamani inainte de a incepe calatoria, Watson s-a ciocnit de o nava in timpul antrenamentelor, ceea ce a facut ca guvernul sa intervina si sa-i ceara anularea calatoriei. Acest incident nu a descurajat-o pe tanara de 16 ani, ea alegand sa isi inceapa calatoria. Criticile nu au putut-o opri pe Watson, dimpotriva, controversa creata in jurul sau atragand un numar important de sponsori, informeaza Reuters.
50.000 de persoane au asteptat-o pe Jessica in Portul din Sydney, alaturi de prieteni si familie fiind si Jesse Martin, cel care in 1999 a devenit cel mai tanar navigator ce inconjoara singur lumea. Prim-ministrul australian, Kevin Rudd, a tinut sa fie si el prezent la sosirea tinerei navigatoare, declarand-o "noul erou al Australiei". "Vreau sa-l contrazic pe prim-ministru. Eu sunt doar o fata obisnuita care a crezut in visul ei", a fost replica lui Watson.
Timp de 210 zile, Jessica a calatorit prin sud (Pacificul de Sud, sudul capului Horn-America de Sud, Oceanul Atlantic-Africa de Sud, Oceanul Indian, sudul Australiei) a infruntat furtuni puternice si valuri de peste 12 metri, dar in ciuda efortului si curajului sau, criticile la adresa ei au curs din toate partile. Unii navigatori sustin ca Watson nu a parcurs o distanta indeajuns de lunga pentru a indeplini criteriul unei calatorii in jurul lumii, in timp ce alte persoane i-au criticat pe parintii tinerei pentru ca au permis ca aceasta sa plece intr-o calatorie atat de periculoasa.
Jessica Watson planuieste sa scrie o carte despre calatoria sa in jurul lumii.

În spatele cifrelor (și al scandalurilor politice). Mărturii despre suferință și deznădejde în pandemie: „I-am dat prima palmă copilului”
S&P modifică perspectiva la stabilă, de la negativă/ De ce ar trebui să ne intereseze ratingul
Ludovic Orban: Orice ministru care își atacă premierul trebuie să își scrie mai întâi demisia
Turcan: Cei care lucrează la recalcularea pensiilor vor primi suplimente
Vaccinarea nu este suficientă. Economist român care locuiește la Londra, despre “lecția britanică”
Pustoica sigur stie ce face dar consider ca a avut si noroc: cati navigatori solitari nu au disparut dincolo de orizont in lupta cu stihiile?
Vad ca intrebari au inceput sa se puna si la gimnastica referitor la o varsta minima.
In alta ordine de isdei, emotionanta primire...
Stia foarte bine ce face si provine dintr-o familie obisnuita sa mearga pe mare. La 3 ani ea ajuta la panze, parame, etc. si ca si adolescenta era frustrata ca nimeni n-o ia in serios.
In plus, acasa avea o echipa intreaga - un meteorolog (Mike) care sa-i dea prognoza meteo si s-o ajute sa ocoleasca furtunile prea puternice, un inginer care ii dadea explicatii tehnice in caz ca nu se descurca cu reparatiile, etc.
Sigur, riscul exista oricum, mai ales ca dupa ce a trecut de capul Horn a dat de o furtuna care a culcat de cateva ori catargul la orizontala si odata l-a dat peste cap. Iaht solid :)
Regulile sunt complicate si intepretabile (ce noutate) si difera de la o organizatie la alta.
Una din reguli e ca trebuie sa traversezi cel putin odata ecuatorul.
Alta regula (mai complicata) zice ca trebuie sa acumulezi 21.000 mile insumand distante directe intre insule, capuri, si alte puncte de reper, fara a lua in calcul manevrele.
Traseul urmat de ea e aici:
http://www.jessicawatson.com.au/the-voyage
Dupa umila mea parere, ea merita toate felicitarile, indiferent de chichitele regulilor. Daca ii cititi blogul, vezi vedea ca practic a petrecut aproape un an intr-o cabina stramta si mai tot timpul umeda, a trebuit sa-si repare singura panzele si generatorul diesel si sa stea tot timpul cu vesta de salvare pe ea, pentru ca daca un val ar fi maturat-o de pe punte, nu mai avea cine s-o salveze.
Cate astfel de resurse sunt aruncate pe apa recordurilor si mofturilor asazisei "civilizatii" occidentale in timp ce 1 miliard sta sa moara de foame daca nu parasuteaza bogatanii sacii cu faina????