Suspendata doi ani dupa ce a fost depistata pozitiv cu clenbuterol, campioana olimpica la judo Tong Wen (China) se apara in fata acuzatiilor declarand ca substanta interzisa a ajuns in organismul sau dupa ce a mancat prea multe cotlete de porc.

Tong Wen, campioana olimpica in 2008 la judo, categoria 78 de kg, a fost suspendata vineri pentru o perioada de doi ani si i-a fost retras titlul mondial obtinut anul trecut in Olanda, dupa ce a fost depistata pozitiv la un test antidoping.

Antrenorul sau, Wu Weifeng, a declarat presei ca sportiva nu este vinovata, dand vina pe mancarea contaminata. "Pot spune cu siguranta ca e nevinovata deoarece un sportiv de la acest nivel nu are nevoie de droguri. A obtinut atat de multe titluri, inclusiv la Olimpiade si Mondiale, si a primit nu mai putin de 100 teste antidoping cu rezultate negative. Tong a fost uimita. Nu stie ce a facut gresit. S-a antrenat in Europa si era satula de acele feluri de mancare, asa ca atunci cand s-a intors in tara i-am dat multe cotlete de porc", a explicat antrenorul, potrivit agentiei Xinhua.

Clenbuterolul este o substanta folosita pentru a impiedica depunerea grasimii la animale ca porcii, dar mai este folosita si ilegal de sportivi pentru cresterea masei musculare.

In varsta de 27 de ani, Wen poate rata sansa de a-si apara titlul olimpic la Londra in 2012, sportiva putand primi si o suspendare de patru ani dupa incheierea investigatiilor. "Ancheta continua asa ca nu ne-am decis inca ce pedeapsa ar trebui sa-i aplicam. E posibil sa-i dam o noua suspendare", a declarat oficialul chinez Ma Wenguang.

Acesta nu este primul caz de acest fel din sportul chinez. Inotatorul Ouyang Kunpeng a fost suspendat pe viata dupa ce a fost depistat pozitiv cu clenbuterol inainte de JO 2008, sportivul declarand ca inainte de teste a mancat prea multa friptura de porc.