Dupa infrangerea din primul meci in fata lui Veselin Topalov, toata lumea se intreba daca Viswanathan Anand va incerca sa egaleze scorul, intr-o partida in carea avea albele, sau va opta pentru o strategie mai prudenta, asteptand ziua de odihna de luni pentru a-si recapata increderea. Raspunsul a venit rapid, campionul mondial en titre alegand deschiderea Catalana, in care albul incearca sa preia initiativa, propunandu-si o presiune pe termen lung, informeaza site-ul oficial al meciului, www.anand-topalov.com.

Ritmul acestei partide a fost mult mai lent decat cel intalnit in prima, care s-a terminat doar dupa 30 de mutari.

Anand a sacrificat un pion in deschidere, in schimbul unei dezvoltari rapide si a presiunii pozitionale. Prima perioada mai lunga de gandire a avut-o la mutarea 15, cand a propus schimbul damelor. Albul pare sa nu fie deranjat de pionii dublati pe coloana a, in conditiile in care ambele turnuri se bucura de foarte multa libertate de miscare.

Perechea de cai a fost plasata ferm in centrul tablei iar lupta s-a dat pe controlarea coloanei c.

Vezi aici cea de-a doua partida a meciului pentru titlul mondial

A urmat apoi mutarea lui Veselin Topalov 25...Ne3, caracterizata de comentatorul oficial al meciului Zurab Azmaiparashvili drept "nenecesara", acordandu-i astfel lui Anand un frumos avantaj pozitional si castigarea unui pion pe flancul damei.

Topalov a incercat sa scape de presiune propunand un schimb de ture, refuzat insa de alb.

Dupa refacerea falangei de pioni albi pe 'a' si 'b', Anand a obtinut un avantaj decisiv si obtinerea victoriei a fost doar o chestiune de timp. Negrul a cedat la mutarea 43, intr-un final de ture pierdut.

Cu aceasta victorie, Anand egaleaza scorul la 1-1. Luni este zi de pauza, al treilea joc fiind programat marti, la ora 15:00.