Federatia Internationala de Sanie (FIL) a publicat, luni, raportul oficial in cazul sportivului georgian, Nodar Kumaritashvili, mort in timpul antrenamentelor de la Olimpiada de la Vancouver.

In 12 februarie 2010, cu doar cateva ore inainte de deschiderea oficiala a Jocurilor Olimpice de iarna de la Vancouver, Nodar Kumaritashvili a zburat de pe pista de la Whistler Sliding Center si s-a lovit de un stalp de otel, dupa ce a pierdut controlul saniei in ultima curba. Rezultatul anchetei deschise imediat dupa accident a fost ca pista nu avea nicio defectiune, tragicul incident fiind provocat de "erori de pilotaj" ale georgianului.

Desi oficialii au ajuns la concluzia ca pista de 110 milioane de dolari nu are nicio defectiune, dupa accidentul georgianului ea a fost modificata: pista a fost scurtata, s-a modificat curba 16, s-a improvizat un zid de gheata in fata stalpului de care s-a lovit sportivul georgian, iar stalpii de otel au fost inveliti.

Raportul oficial, semnat de Svein Romstad, secretarul general al FIL si de catre Claire DelNegro, vicepresedinte FIL, a fost publicat, luni, la doua luni de la accident, la cererea Comitetului Olimpic International si vine sa arate cauzele incidentului de pe Whistler Sliding Center, sa demonstreze ca procesul de calificare a sportivilor la JO 2010 este corect, dar si ca pista este sigura (contine informatii despre constructia, omologarea si schimbarile ulterioare aduse pistei).

In raportul oficial, Federatia a pus inca o data incidentul fatal pe seama "erorilor de pilotaj" ale georgianului: "Nodar a comis erori de pilotaj in curbele 15-16, care, acumulate, au dus la impactul in urma caruia el a parasit pista si s-a lovit de stalp. Dupa o analiza amanuntita am ajuns la concluzia ca nu a fost un singur motiv, ci o serie complexa de evenimente interdependente care au dus la aceasta tragedie".

De asemenea, oficialii FIL au tinut sa raspunda si unor critici ce ii dadeau vinovati deoarece au lasat sportivi neexperimentati sa participe la Olimpiada: "Nodar si-a castigat dreptul de a participa la JO. FIL este de parere ca sistemul curent de calificare este corect si suficient de strict", se arata in raportul oficial.

"Ceea ce i s-a intamplat lui Nodar a fost un accident fatal imprevizibil. FIL este hotarata sa faca tot ceea ce-i sta in putinta pentru a evita ca o astfel de intamplare sa aiba din nou loc. De asemenea, Federatia Internationala de Sanie continua sa sprijine familia lui Nodar Kumaritashvili si sustine eforturile familiei sale si a Republicii Georgia in construirea unei piste de sanie ce va fi numita dupa Nodar".

Click aici pentru a citi raportul oficial al Federatiei Internationale de Sanie.