Federatia Internationala de Atletism a anuntat ca stafeta feminina 4x400 metri a Statelor Unite ale Americii isi va pierde medalia de aur obtinua la Jocurile Olimpice de vara din 2004 de la Atena, dupa ce s-a dovedit ca una dintre atlete, Crystal Cox, a fost implicata in scandalul de dopaj BALCO.

Crystal Cox a admis ca a fost implicata in conspiratia BALCO si va fi suspendata vreme de patru ani si, de asemenea, ii vor fi anulate toate rezultatele obtinute din 2001 pana in 2004.

In aceasta situatie, medalia de aur obtinuta de echipa SUA in proba de stafeta 4x400m de la JO Atena 2004, va reveni acum Rusiei. Jamaica va obtine medalia de argint, iar Marea Britanie, pe locul patru atunci, va primi medalia de bronz. Crystal Cox a concurat pentru echipa americana doar in calificari, in finala SUA fiind reprezentata de Sanya Richards, Dee Dee Trotter, Monique Henderson si Monique Hennegan.

"Dupa ce a admis implicarea sa in conspiratia BALCO, aceasta atleta a acceptat suspendarea de patru ani si anularea rezultatelor sale din 2001. Ea a facut parte din echipa de stafeta a SUA 4x400m, care a castigat medalia de aur la Jocurile Olimpice din Atena 2004. In conformitate cu Regulamentul IAAF, rezultatele echipei vor fi anulate", anunta site-ul oficial al Federatiei Internationale de Atletism (IAAF).

BALCO (Bay Area Laboratory Cooperative) a furnizat steroizi mai multor sportivi profesionisti din SUA, isprava iesind la iveala in 2002, dupa o ancheta a guvernului federal american. Alaturi de Crystal Cox, in scandalul BALCO au fost implicati mai multi sportivi americani, printre care si Marion Jones, sportiva care a ramas fara titlurile olimpice obtinute dupa ce a admis ca a folosit steroizi.