Politicianul rus Boris Nemtsov, lider al opozitiei si vehement critic al guvernului Vladimir Putin a vorbit intr-un interviu pentru publicatia Foreign Policy despre "cea mai nebuneasca idee din istoria Rusiei": organizarea Olimpiadei de iarna la Soci in 2014.

Rusia vrea sa redevina o superputere, iar organizarea unor Jocuri Olimpice la Soci ar trebui sa contribuie masiv la acest plan. Dar dupa dezamagirea de la JO Vancouver, rusii au "mult de munca".

Vice prim-ministru intre 1997-1998 si candidat pentru postul de primar in Soci, Boris Nemtsov nu crede, insa, ca organizarea JO la Soci va fi un succes, ba dimpotriva, prevede un dezastru economic si ecologic.

"Organizarea Olimpiadei de iarna la Soci? In intreaga istorie a Rusiei, nu pot sa mai gasesc un exemplu la fel de nebunesc. Dupa ce a vizitat Iowa, Nikita Khrushchev (n.r premierul Uniunii Sovietice intre 1958-1964) le-a spus fermierilor din Murmansk, oras din regiunea arctica, sa cultive porumb in tundra inghetata. Putin repeta acum experienta lui Khrushchev. A gasit singurul loc din Rusia unde nu este zapada iarna. A luat decizia de a construi aceste patinoare in cea mai calda parte a celei mai calde regiuni din Rusia. Soci are un climat subtropical. Nu exista nicio traditie in patinaj sau hochei aici. In Soci, noi preferam fotbalul, voleiul si inotul. Alte parti din Rusia au nevoie de palate de gheata, nu noi", a declarat Nemtsov.

"Ideea este un dezastru pentru economia locala. Aproximativ 5.000 de persoane au fost fortate sa isi paraseasca locuintele pentru a se construi in loc utilitati pentru Olimpiada si din cauza coruptiei si incompetentei autoritatilor, acesti oameni nu au fost inca recompensati corespunzator pentru proprietatile lor, asa cum le-a fost promis. Miliarde de dolari au disparut pur si simplu. Tot acest sacrificiu se face pentru niste lucruri care cel mai probabil nu vor mai fi folosite dupa incheierea Jocurilor", a continuat politicianul rus.

Nascut la Soci, Nemtsov marturiseste ca organizarea Olimpiadei isi va pune amprenta intr-un mod negativ asupra mediului inconjurator. "Aceasta Olimpiada va fi o catastrofa economica si ecologica. Un drum ce va lega Soci de zona de schi din apropierea muntilor va costa in jur de 130 milioane de dolari pe kilometru. Aceasta va deveni una dintre cele mai scumpe sosele si un simbol al coruptiei. Drumul va trece, de asemenea, prin zone sensibile din punct de vedere ecologic, aflate sub protectia UNESCO".

"Putin crede ca poate cumpara succesul. Cand Soci a castigat, in 2007, dreptul de a organiza Olimpiada din 2014, Putin a promis ca va cheltui 13 miliarde de dolari. Vancouver a cheltuit doar 3 miliarde de dolari. E posibil ca la nivelul coruptiei din Rusia, sa avem nevoie de 13 miliarde de dolari pentru a face cu adevarat ceva, dupa ce fiecare isi ia partea sa, dar nu cred ca acest lucru este foarte bun pentru Rusia, dar nici pentru lume", a afirmat Nemtsov.

Soci se afla in apropierea uneia dintre cele mai periculoase zone din Caucazul de Nord, dar politicianul rus nu vede in acest lucru o reala problema: "Nu cred ca terorismul este o problema mare. In Soci nu este asa de mare. Cea mai mare problema este crima organizata, care este foarte activa aici, dar si coruptia guvernului".

Nemtsov a adaugat ca dreptul de organizare a JO de iarna din 2014 nu a fost obtinut in mod onest de Rusia si afirma: "Putin pune presiune asupra Comitetului Olimpic International (CIO) si este o relatie informala intre el si comitet. In cele din urma, va fi o ancheta internationala pentru a dezvalui de ce a fost luata aceasta decizie. Daca ancheta se va realiza inainte sau dupa JO, depinde doar de nivelul interesului comunitatii internationale. Adevarul va iesi la lumina intr-o zi si CIO va trebui sa raspunda pentru asta".