Medaliata cu bronz la JO de iarna de la Vancouver, patinatoarea canadiana Joannie Rochette s-a intors luni seara in orasul natal, Montreal, acolo unde a fost asteptata de peste o suta de fani si zeci de jurnalisti. Rochette, a carei mama a murit cu trei zile inainte ca sportiva sa intre in competitie, a dezvaluit jurnalistilor mesajul care a inspirat-o pentru a putea concura.

In varsta de 24 de ani, Rochette a declarat la sosirea in Montreal ca este "extrem de mandra de lupta pe care a castigat-o la Vancouver": "M-am dus la Vancouver convinsa ca o sa intru intr-o batalie, dar aceasta a fost mult mai dura decat m-am asteptat. Am fost binecuvantata cu foarte multa dragoste. Stiu ca mama mea ar fi vrut sa sarbatoresc acest moment olimpic", a declarat Rochette, potrivit presei canadiene.

Dupa ce a primit cumplita veste, Rochette a anuntat ca nu va renunta la participarea la JO si ca va concura in memoria mamei sale. Joannie a executat doua programe emotionante la Vancouver, fiind ovationata in picioare de miile de spectatori din tribune. A fost recompensata cu medalia de bronz, fiind prima patinatoare canadiana premiata la Olimpiada, dupa Elizabeth Manley (medalia de argint) la JO din Calgary, din 1988.

La intoarcerea in Montreal, Rochette a dezvaluit mesajul care a facut-o sa poata merge mai departe: "O fetita mi-a scris ca acelasi lucru i s-a intamplat si ei. Mi-a spus ca a doua zi avea un concurs, dar a continuat si a reusit sa castige o medalie. A adaugat: . Pentru mine, acest mesaj a fost sursa de inspiratie", a marturisit patinatoarea.

Rochette a promis ca se va intoarce in curand pe gheata, la mondialele din Italia.