Patru ani de pregatire pentru Jocurile Olimpice se pot duce "pe apa sambetei" intr-o singura clipa. Un moment de neatentie sau o eroare tehnica pot duce la ratarea unui loc pe mult visatul podium de la Olimpiada. Pentru unii insa, "cosmarul" se poate transforma in cel mai frumos vis.

Top 5 "patanii" de la Jocurile Olimpice de iarna de la Vancouver:

5. Coreea de Sud a fost descalificata la 3.000 de metri patinaj viteza, ceea ce a facut ca medalia de aur sa revina Chinei. In culmea fericirii, Wang Meng s-a indreptat catre antrenorul sau pentru a-l imbratisa. Aceeasi idee avut-o, insa, si coechipiera sa Zhang Hui. Ghinionul a venit in momentul in care Meng a escaladat zidul de protectie, lovind-o cu lama patinei peste fata pe Hui. Intamplarea i-a speriat pe fanii din tribune, dar nimic nu a putut opri sarbatoarea de pe gheata.

4. Modul in care a ales echipa Canadei de hochei feminin pe gheata sa sarbatoareasca aurul olimpic a facut inconjurul lumii. In culmea fericirii dupa ce le-au invins pe rivalele din Statele Unite ale Americii, jucatoarele canadiene au iesit pe gheata cu medalia de aur la gat, dar si avand in maini tigari si sticle de bere. Gestul lor va avea cu siguranta urmari deoarece Comitetul Olimpic International a deschis o ancheta in acest caz.

3. Favorit la podium la schi fond sprint pe echipe, Leanid Karneyenka a ratat sansa de a aduce o medalie tarii sale, dupa ce a gresit drumul in prima semifinala. Sportivul din Belarus a fost nevoit sa se intoarca din drum si a terminat mansa pe ultimul loc, desi conducea inainte de a comite eroarea.

2. Anna Friesinger-Postma a devenit in mai putin de un minut cea mai norocoasa sportiva, desi a cazut in ultima curba inainte de finalul probei de pursuit pe echipe la patinaj viteza. Nemtoaica, de patru ori medaliata olimpica, si-a pierdut echilibrul pe finalul cursei, a cazut, dar a trecut linia de final tarandu-se pe gheata. Desi parea mai degraba o inotatoare la stilul bras decat patinatoare, sportiva a terminat proba si a ramas intinsa pe gheata. In semn de disperare si-a acoperit fata cu mainile, convinsa ca a spulberat sansele echipei sale la medalie. Dar un zambet larg i s-a imprimat pe fata in momentul in care a ridicat capul si s-a uitat la tabela de scor. Germania era pe primul loc, la 0.23 secunde fata de SUA.

1. Campion in "Hall of Shame" de la Olimpiada de la Vancouver este fara indoiala Sven Kramer. Campion olimpic la 5.000 metri la patinaj viteza, olandezul a intrat in vizorul presei dupa ceremonia de premiere, cand a insultat o jurnalista din SUA. Rugat de tanara sa spuna cine este si ce a castigat, Kramer a reactionat: "Esti proasta?". Dupa noua zile de la aurul de la 5.000m, Kramer era favorit si in proba de 10.000 metri. Insa greseala antrenorului sau l-a facut sa rateze al doilea aur olimpic de la Vancouver.

La indicatiile antrenorului, olandezul a trecut pe un culoar gresit. Nestiind de eroare, Kramer a trecut linia de final cu 4 secunde mai repede decat oricare alt concurent. Olandezul a trecut in cateva secunde de la extaz la furie, afland ca a ratat aurul din greseala altcuiva. Un motiv bun pentru presa americana sa titreze dupa aceasta descalificare: "Esti prost?".

Kramer nu este singurul olimpic care a pierdut o sansa la medalie din cauza antrenorului. La Olimpiada din '72 de la Munchen, Eddie Hart era unul dintre favoriti la 100 metri. Antrenorul sau a incurcat programul sferturilor de finala, iar atletul a fost descalificat pentru ca nu a aparut pe stadion la timp.