Duminica se incheie Jocurile de iarna de la Vancouver, iar flacara olimpica se va stinge. Drapelul va fi inmanat organizatorilor editiei de peste patru ani, stafeta fiind preluata de Soci. Actualele intreceri au oferit Rusiei, pe langa un bilant dramatic, o serie de lectii usturatoare. Esecul din Canada este unul fara comparatie pentru una dintre marile natiuni din sportul mondial.

"Rusia va putea reveni in elita sportului mondial numai odata cu schimbarea actualui sistem de conducere a acestui domeniu, astfel incat in fruntea federatiilor sa vina oameni care stiu ce inseamna aceasta munca", scrie Novye Izvestia. Potrivit cotidianului, jocurile olimpice moderne inseamna mai mult decat sport.

"Este, de fapt, o acumulare de rezultate din mutle alte sfere de activitate umana, unde cetateanul isi traieste viata cotidiana. Podiumul olimpic este numai o mica parte a aisbergului care se ascunde dincolo de linia vazuta. Dar tocmai aceasta parte ascunsa a aisbergului asigura fenomenului numit sport, care starneste admiratia milioanelor de oameni prin puterea lui, prin frumusete si eleganta. Iar Jocurile de la Vancouver, care au restrans la maxim numarul sportivilor rusi care au reusit sa acceada la medalii, a demonstrat fara drept de echivoc absoluta neconsistenta a sistemului care domina cultura sportului in Rusia", concluzioneaza NI.

Un sistem intr-atat de greoi si contorsionat, incat este aproape imposibil de descris. Lucrurile sunt atat de incurcate, incat o cifra exacta a investitiilor statului in industria sportului rusesc nu poate indica nici macar o institutie atat de bine pusa la punct cu tot ce misca in lume, precum CIA. Unde ajung banii din buget si finantele oferite de mediul privat de afaceri, de diferiti oameni de afaceri, nu stiu nici macar primii oameni din Ministerul sportului sau din Comitetul Olimipic National.

Irina Rodnina, deputat fi fosta multipla campioana olimpica, mondiala si nationala la patinaj artistic in proba de perechi, spune, spre exemplu, ca, desi pe hartie Comitetul olimpic al Rusiei este o organizatie civica, ea traieste din banii statului.

"Cand delegatia de sportivi a fost condusa spre Vacouver, la ceremonie s-a vorbit despre un miliard de ruble alocate pentru pregatirea sportivilor", adauga, plin de uimire, Evgheni Pluscenko."Dar unde sunt acesti bani? Poate unii au primit, dar patinajul artistic, de exemplu, nu a vazut nici un sfant", a mentionat medaliatul cu argint la actuala editie a Jocurilor.

Rusia se afla pe locul cinci in clasamentul pe general pe medalii, (3 medalii de aur, 4 de argint si 6 de bronz) performanta mult sub asteptarile oficialilor de la Moscova.