Patinatorii rusi Oksana Domnina si Maxim Shabalin continua sa creeze controverse cu programul lor din proba dans original. Costumati in aborigeni, cei doi campioni mondiali au starnit nemultumirea respectivelor comunitati si nu au reusit sa impresioneze juriul de la JO de iarna de la Vancouver, coborand pana pe locul al treilea la patinaj artistic, inaintea programului liber.

Tema din aceasta editie a Jocurilor Olimpice de la dans original este country/dans popular, dar programul cuplului rus Domnina/Shabalin nu s-a dovedit prea inspirat. Perechea a incheiat pe primul loc dansul impus si porneau ca mari favoriti inaintea dansului original, dar controversatul dans "aborigen" i-a coborat pana pe locul al treilea, la o distanta de 4.55 puncte fata de liderii canadieni, Tessa Virtue si Scott Moir.

Domnina si Shabalin au debutat cu dansul inspirat din cultura indigena la ultima editie a Europenelor, juriul apreciind atunci evolutia lor. Dupa competitie, insa, comunitatile aborigene din Australia au reactionat.

Patinatorii au aparut imbracati in costume inchise la culoare, "pictate" cu insemne ale aborigenilor, fiind invaluiti in frunze. Aborigenii au spus ca aceste costume, dar si dansul nu reflecta nimic din "cultura lor sacra si sunt o ofensa adusa lor".

Pentru Olimpiada, cuplul rus a adus anumite modificari costumelor. Culoarea "pielii" a fost deschisa: din maro in bej, iar o parte din insemnele albe de pe picioare au fost indepartate.

"Am auzit ca unii declara ca ar fi ofensatoare, dar am inceput sa le facem mai deschise la culoare. Le-am schimbat pentru a fi in conformitate cu cele reale. Intentia noastra atunci cand ne alegem muzica este de a fi corecti si prietenosi, nu am vrut sa jignim pe nimeni", a declarat patinatorul rus, Shabalin.

"Ar fi putut arata mai mult respect culturii noastre documentandu-se putin mai mult. Nu stiu de ce nu au luat mai intai legatura cu aborigenii. Tot ceea ce au facut ei e jignitor" a declarat Manton, membra a comunitatii Womiri.

"Dansul nostru a fost corect si noi respectam aceasta cultura. E ceva unic si de aceea am ales acest stil. Poate ca au fost anumite neintelegeri din pricina faptului ca nu am facut un dans popular 100% autentic. Noi avem elemente impuse si avem restrictii in privinta costumelor", s-a aparat Shabalin.