Anul 2009 poate fi numit anul recordurilor, debutantilor sau a revenirilor incununate cu succes. Sportivii si-au depasit limitele si au rescris istoria, oferind lumii intregi momente memorabile. De la incredibilele curse ale Fulgerului Usain Bolt pana la performanta incredibila a echipei nationale de scrima a Romaniei din finala Mondialelor, sportul a lasat in 2009 dovada ca spectacolul "e la el acasa".

Usain Bolt si-a pus lumea la picioare la Mondialele de la Berlin. Dupa ce a "explodat" la Jocurile Olimpice de la Beijing, jamaicanul si-a doborat in acest an propriiile recorduri in probele de 100m si 200m. O performanta uimitoare si in acelasi timp extrem de greu de egalat. Bolt a ridicat in 2009 stacheta foarte sus, dar atletul e convins ca timpul sau poate fi batut. "Daca imi voi imbunatati startul sunt sigur ca pot alerga mai repede", declara Bolt.

Proba de 200m la Mondialele de la Berlin:

Click aici pentru a vedea recordurile lui Bolt din ultimii doi ani.

FC Barcelona - Un an nemaipomenit pentru echipa catalana: campionatul in Primera Division, Liga Campionilor, Cupa Regelui, Supercupa Spaniei, Supercupa Europei, Cupa Mondiala a Cluburilor. Un record absoult de sase titluri obtinute intr-un singur an, detinut de o echipa talentata si muncitoare, care a avut si un indrumator pe masura, in persoana atrenorului Pep Guardiola.

Roger Federer, un alt numar unu in sportul pe care il practica. Elvetianul a terminat anul 2009 din postura de lider al clasamentului ATP, reusind o performanta extraordinara. Federer a reusit sa-si adjudece si singurul trofeu de Mare Slem care ii lipsea din palmares, cel de la Roland Garros. Un an special pentru elvetian pentru ca a ajuns la un impresionant numar de turnee de Mare Slem castigate (15), dar si pentru ca a devenit tatal a doua fetite.

Finala de la Roland Garros:

Ramanand in zona sportului alb, avem parte de o noua reprezentatie de exceptie: Kim Clijsters. Belgianca a revenit in circuitul profesionist dupa o pauza competitionala de doi ani si a reusit sa se impuna pentru a doua oara la US Open. Participanta la turneul de Mare Slem gratie unui wild card, Clijsters si-a pastrat concentrarea pe durata partidelor, a incercat un joc agresiv pentru a face fata adversarelor sale (printre care si surorile Williams), a crezut in ceea ce face si a obtinut o victorie incredibila in finala Open-ului american.

Echipa nationala de sabie a Romaniei: Rares Dumitrescu, Tiberiu Dolniceanu, Cosmin Hanceanu si Florin Zalomir s-au aliniat in finala Mondialelor din Antalya in fata unei echipe a Italiei mult mai experimentate. Desi Italia a condus in mare parte, romanii au reusit sa elimine handicapul de noua puncte si gratie lui Dumitrescu au obtinut aurul mondial. O performanta demna de laudat a echipei nationale, tricolorii dand dovada de stapanire de sine si incredere.

Click aici pentru a vedea finala probei de sabie dintre Romania si Italia

Marian Dragulescu: Revenit in competitii dupa o pauza de un an, gimnastul a adus Romaniei doua medalii de aur la Mondialele de la Londra, in probele de sarituri si sol. Dupa cum nota presa straina dupa evolutia exemplara a romanului, Dragulescu "a fost singurul sportiv care a avut talentul si increderea sa-i opreasca pe chinezi".

Click aici pentru a vedea evolutia de aur de la sol si aici pe cea de la sarituri a lui Marian Dragulescu:

Lucian Bute: Pugilistul roman si-a dovedit valoarea in meciul cu Librado Andrade de la sfarsitul lunii noiembrie, reusind sa-si pastreze titlul de campion mondial IBF, categoria supermijlocie. Mister K.O. a incheiat partida cu sportivul mexican in runda a patra, dupa un upercut la ficat, dovedind ca victoria din 2008 nu a fost intamplatoare.

Click aici pentru a vedea "lovitura de gratie" a lui Bute!

Unirea Urziceni - Nu a reusit calificarea in optimile Ligii Campionilor, dar ceea ce a facut micuta echipa ialomiteana merita tot respectul. Sub comanda lui Dan Petrescu, Unirea a stat in umbra echipelor mari din Romania, obiectivul sau pentru sezonul 2008/2009 fiiind acela de a prinde unul din cele sase locuri ce ofereau prezenta in cupele europene. Disciplina, seriozitatea si munca asiduua au fost rasplatite cu varf si indesat Urziceniul obtinand "lozul cel mare": prezenta in grupele celei mai importante competitii intercluburi. Debutanta nu s-a facut de ras, ci a produs una din cele mai frumoase surprize: a acumulat opt puncte in fata unor adversari ca Sevilla, Suttgart si Rangers iar in 2010 va aduce la Bucuresti o echipa de renume: FC Liverpool, cu care se va lupta ca de la egal la egal pentru un loc in optimile Europa League.

Click aici pentru a vedea evolutia Unirii Urziceni de la Glasgow!