Dupa 73 de ani, Federatia Germana de Atletism a hotarat sa recunoasca in sfarsit recordul national obtinut de Gretel Bergmann in proba de saritura in inaltime. Atleta a sarit 1,60 m la Stuttgart, in 30 iunie 1936, cu putin timp inainte de inceperea Jocurilor Olimpice de la Berlin, dar recordul sau nu a fost omologat si a fost data afara din echipa. De ce? Era evreica si nazistii nu aveau de gand sa lase o evreica sa concureze si mai ales sa castige la JO. Solutia gasita de nazisti a fost sa o inlocuiasca pe Bergmann cu un baiat deghizat in femeie.

Federatia Germana de Atletism si-a justificat decizia ca fiind un "act de justitie si un gest simbolic" dar recunoaste in acelasi timp ca nu poate indrepta ceea ce s-a intamplat in trecut. Federatia a inaintat o propunere prin care Bergmann sa fie inclusa si in Hall Of Fame-ul sportului german.

"E foarte frumos si chiar apreciez gestul. N-as mai putea repeta saritura astazi. Credeti-ma!", a declarat Lambert, care acum are 95 de ani si locuieste in New York, alaturi de sotul ei de 99 de ani.

A fost in echipa olimpica a Germaniei intre 1934 si 1936, dar a plecat in Anglia la 19 ani pentru studii. A castigat Campionatele britanice la saritura in inaltime in 1934 si a sperat ca va putea concura pentru Marea Britanie, dar nazistii au aflat de succesul ei. Au fortat-o sa concureze pentru Germania, fiindu-i amenintata familia. Tanara atleta s-a supus, desi stia ca nu o vor lasa niciodata sa concureze la JO.

"Evreii nu aveau voie sa mearga in restaurante, la film sau in orice alt loc public. Chiar daca faceam parte din echipa olimpica a Germaniei eu nu aveam voie pe stadion, deci nu ma puteam antrena". Acest lucru ma infuria, dar cu cat ma infuriam mai tare cu atat performanta mea era mai mare", a povestit Lambert, potrivit AFP.

La un an dupa ce nazistii i-au refuzat dreptul de a concura la JO, atleta a emigrat in SUA, schimbandu-si numele in Margaret Lambert. Atleta a declarat ca initial nu a stiut ca recordul sau nu a fost omologat deoarece ea se zbatea sa isi faca un rost in America. "Nu am stiut. Eram ocupata incercand sa supravietuiesc aici".

Lambert e casatorita de 71 de ani cu un doctor. A lucrat ca menajera pentru 10 dolari pe saptamana, dupa care si-a castigat existenta ca terapeut fizic. A renuntat la slujba pentru a-si creste cei doi copii. "M-am intors de doua ori in Germania, desi am jurat ca nu voi mai pune niciodata piciorul pe pamant german. Am decis pana la urma sa nu-i invinovatesc pe cei tineri pentru ceea ce au facut tatii sau bunicii lor".

Povestea incredibila de viata a atletei a fost ecranizata, in filmul Berlin 36 povestindu-se si despre colega lui Lambert, Dora Ratjen, atleta care mai tarziu s-a dovedit a fi atlet. Pe numele sau adevarat Horst Ratjen, sportivul a declarat ca a fost fortat de nazisti sa se deghizeze in femeie "pentru gloria si onoarea Germaniei".

Premiera filmului Berlin 36 a avut loc in septembrie, la putin timp dupa ce un alt scandal (cazul Caster Semenya) legat de identitatea sexuala a unei atlete a tinut primele pagini ale ziarelor.

Trailerul filmului Berlin 36: