Scandalul de la Jocurile Paralimpice de la Sydney din 2000 a dus la interzicerea sportivilor cu dizabilitati intelectuale din aceste competitii. Dar dupa noua ani si eforturi intense ale oficialilor Comitetului International Paralimpic (IPC), sportivii cu dizabilitati intelectuale vor avea din nou voie sa concureze, urman a fi supusi unor teste speciale ce le va evalua "inteligenta sportiva".

"Realizarile de astazi reprezinta rezultatul unei unici si excelente cooperari intre organizatiile sportive si comunitatea stiintifica. Vreau sa multumesc partilor implicate, in special oamenilor de stiinta, pentru contributia si angajamentul lor din ultimii doi ani. Le urez succes atletilor cu dizabilitati intelectuale in incercarea lor de a stabili performante la nivel mondial in viitoarele competitii", a declarat Philip Craven, presedinte IPC, potrivit site-ului oficial IPC.

Organizatiile sportive si oamenii de stiinta au pus la punct un nou proces de admitere in competitii a sportivilor cu dizabilitati intelectuale. Procesul admiterii va avea doi pasi. In primul rand, sportivii vor trebui sa depuna actele medicale necesare, Comitetul urmand a stabili daca sunt sau nu eligibili pentru a face urmatorul pas spre admitere. Urmeaza o testare a "inteligentei sportive", ce va include si evaluari relevante din sportul respectiv.

Sportivii cu dizabilitati intelectuale au primit interdictie in 2000, atunci cand s-a descoperit ca 10 din cei 12 baschetbalisti ai Spaniei nu aveau niciun handicap intelectual. Ibericii s-au impus atunci in finala in fata Rusiei, dar dupa ce s-a descoperit inselatoria au fost nevoiti sa returneze medaliile de aur primite. Desi nu au avut nicio vina, sportivii cu dizabilitati intelectuale nu au putut concura la ltimele doua Jocuri Paralimpice.