Sah: Kasparov si Karpov se infrunta din nou, la 25 de ani de la meciul istoric de la Moscova
Nimeni nu se asteapta insa ca noul duel sa atinga suspansul confruntarii de la Moscova dintre campionul en titre de atunci, Karpov, si challengerul sau, Kasparov, cei doi luptandu-se timp de cinci luni, fara a reusi sa se departajeze.
La acea vreme, era desemnat campion cel care castiga primul sase partide: Karpov a castigat cinci, Kasparov trei, in timp ce patruzeci s-au terminat remiza, determinand Federatia internationala de sah sa opreasca meciul inainte de termen. Karpov si-a pastrat atunci titlul.
Dupa acest duel antologic, Garry Kasparov il va domina pe Anatoli Karpov, dar toate confruntarile au fost foarte aprige. Kasparov castiga titlul de campion mondial la sfarsitul anului 1985 si il apara cu succes pana in 1993.
Meciul de la Valencia - 12 partide, patru semi-rapide si opt blitz, incepe luni, in orasul considerat leaganul sahului modern, unde, in secolul XV, miscarile limitate ale reginei si ale nebunului au fost progresiv inlocuite de actualele reguli.
Garry Kasparov, 46 de ani, si Anatoli Karpov, 58 de ani, vor fi arbitrati de olandezul Geurt Gijssen.
Kasparov, care s-a antrenat la Oslo cu tanara speranta a sahului Magnus Carlsen (18 ani), urmeaza sa soseasca duminica la Valencia.
La randul sau, Anatoli Karpov s-a izolat o saptamana intr-un apartament de pe coasta spaniola, unde s-a antrenat cu un grup de jucatori de prim rang, dar si cu computere.
Iubitorii de sah pot urmari in direct turneul pe site-ul www.matchkarpovkasparov.com. Organizatorii se asteapta ca site-ul sa fie vizitat de peste 10 milioane de oameni.

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
"primul confruntare" e o zona nevralgică în text....va rog corectati adecvat.
Multumesc, am corectat !
http://www.chessdom.com/news-2009/kasparov-karpov-2009
unde se pot gasi si rezulatatele meciurilor dintre Kasparov si Karpov de-a lungul anilor.
De ce nu se disputa finala intre doi americani?
R1: Pentru ca sahul e sportul mintii si in SUA nu ar avea cine sa il joace.
R2: Pentru ca nu e concurs de mancat hamburgeri.
Sa explic cum functioneaza - in topul 100 pe sept.2009 facut de FIDE, dupa rating, avem patru jucatori din USA:
- primul este pe locul 16 si il cheama... Hikaru Nakamura
- urmatorii sunt tot mai jos si ii cheama Alexander Onischuk , Gata Kamsky si Yasser Seirawan.
Americani sadea, unul si unul...
In fine, toti astia patru sunt jucatori valorosi, cu certitudine, ca altfel n-ar fi in top100, dar n-ar fi acolo daca ar fi avut "radacini americane", adica stra-stra-bunicii lor sa fi fost din SUA.
Morphy si Fischer s-au apucat de sah din intamplare si au devenit cei mai buni din pasiune, nu ca i-ar fi incurajat cineva. Asa cum bine zicea cineva mai sus, la americani sportul national ar mai degraba mancatul-viteza decat sahul.