Scandalul legat de identitatea sexuala a atletei Caster Semenya a dus la demisia antrenorului echipei nationale de atletism a Africii de Sud. Wilfred Daniels si-a motivat decizia invocand tratamentul revoltator pe care Federatia sud-africana de Atletism i l-a aplicat campioanei mondiale la 800 metri. Potrivit acestuia, atleta a fost supusa testelor respective inainte de Mondialele de la Berlin.

Wilfred Daniels a afirmat ca atleta de 18 ani, suspectata ca ar fi hermafrodita, a fost testata in Africa de Sud inainte de campionatele mondiale de la Berlin, fara ca tanara sa fie informata cu privire la scopul testelor. "Caster a fost pusa intr-o postura in care a trebuit sa indure acele lucruri pentru ca noi nu am informat-o suficient, nu i-am explicat ceea ce ar fi putut sa o astepte la Berlin. Inainte de a pleca spre Berlin, i-am cerut sa faca teste, dar nu i-am explicat in mod clar despre ce era vorba. I-am spus ca sunt teste de urina si sange", a declarat Daniels, potrivit AFP.

In august, Federatia sud-africana de Atletism a negat faptul ca Semenya a fost testata inainte ca Federatia internationala de Atletism sa ceara constituirea unei comisii de experti pentru a stabili daca Semenya este sau nu hermafrodita.