Bilant peste asteptari pentru Lotul National al Romaniei la Campionatul European 2009 desfasurat recent in Sofia, Bulgaria. In frunte cu Iron Oncescu si Radu Valahu, lotul nostru, cel mai numeros aliniat vreodata la startul unei competitii de un asemenea nivel, compus din 31 de sportivi si doi arbitri, a dovedit ca skandenberg-ul romanesc este in crestere accelerata de valoare.

Romania a obtinut 5 medalii, doua de aur, doua de argint si una de bronz. Daca altadata toata lumea astepta de la Oncescu sau de la Mirela Pirjol sa iasa campioni, acum si alti sportivi au confirmat si au urcat pe podiumul de premiere.

Iron Oncescu a avut obiectivul declarat de a adauga primul titlu continental din cariera celor patru titluri mondiale pe care le detine deja! Faptul ca a iesit dublu campion european nu mira pe nimeni, ci este doar o confirmare a valorii sale.

Concursul s-a adresat atat juniorilor, cat si seniorilor, veteranilor si persoanelor cu dizabilitati. in acest punct de vedere, Romania a avut in lot 25 de seniori, 5 juniori si un veteran.

La startul EUROARM s-au aliniat 24 de tari europene si peste 500 de sportivi. Campionatul a fost rezervat doar elitelor, numarul de concurenti din fiecare tara fiind restrictionat la 2 pe fiecare categorie de greutate.

Expunerea mediatica a insemnat transmisiuni TV live sau inregistrate, in fiecare din cele 4 zile de competitie, in peste 50 de tari din intreaga lume.

In primele doua zile de competitie, cele mai bune rezultate au fost cele doua locuri 5 obtinute de juniorul Darius „Cuceritoru” Puiac din Chetani – Mures, la categoria 80 kg, ambele brate, precum si locurile 4 la bratul stang si 5 la bratul drept, pe care s-a clasat Mircea „Fighter” Carloganu din Brasov la grand masters 90 kg.

In cea de-a treia zi a EUROARM 2009 au intrat in lupta seniorii, la bratul stang.

Iron Oncescu, non-conformist prin excelenta, a uimit din nou pe toata lumea, dupa ce a reusit "performanta" sa ajunga la sala de concurs abia in turul al doilea, primul meci pierzandu-l asadar prin neprezentare. Asta deoarece s-a trezit cu intarziere si in ciuda faptului ca pentru a ajunge la timp, a fost escortat spre sala de de doua motociclete de politie, pe contrasens.

Cu tot acest dezavantaj al meciului pierdut, el a castigat toate meciurile dupa aceea si a reusit sa acceada in finala, unde si-a invins de doua ori consecutiv adversarul, noua senzatie poloneza Lucjan Fudala, adjudecandu-si primul titlu european din cariera, la categoria 100 kg, bratul stang.

In aceeasi zi, Danut "Uriasu" Borbil din Ludus bifeaza si el cea mai buna performanta a sa, prin medalia de bronz obtinuta la categoria supergrea, +110 kg, bratul stang. Borbil a facut progrese mari si a demonstrat ca victoria de la nationale, contra lui Radu „Valahu” Georgescu, nu a fost intamplatoare. Radu Valahu s-a luptat si el cu supergreii insa nu a reusit clasarea pe podium. In schimb, a fost declarat cel mai bun sef de galerie, o bila alba in palmaresul sau de show-man.

Rezultate bune au obtinut si „Chucky" Paul Barbelian din Bucuresti, locul 5 la 55 kg, precum si „Glontu" Andrei Chipreanov din Radauti, care a terminat categoria 75 kg tot pe locul 5. „SAS” Lucian Tache a punctat doar la impresia artistica, efortul mare de slabi pentru a-si face categoria de greutate punandu-si amprenta asupra evolutiei sale.

In cea de-a patra zi a EUROARM 2009 au avut loc meciurile seniorilor la bratul drept, in urma carora alti trei romani au urcat pe podium. "Iron" Ion Oncescu din Bucuresti, s-a impus si la bratul drept, la categoria 100 kg. Decizia de a lupta si la acest brat a fost luata in ultimul moment, deoarece Iron s-a temut sa solicite bratul drept cu putin inainte de meciul de la Las Vegas din 19.06.2009. Categoria sa a fost una deosebit de dificila, cu masivul ucrainean Taras Ivakin si rusul Viaceslav Muriev favoriti si ei la castigarea titlului.

Ucraineanul avea ascendentul psihologic al faptului ca, pana la acest concurs, nu fusese infrant niciodata de Oncescu. Cvadruplul campion mondial a urcat pe scena decis sa puna punct tuturor indoielilor referitoare la un meci direct intre ei. L-a batut pe Ivakin de doua ori,o data chiar in finala si a castigat neinvins al doilea sau titlul european.

Romanii au mai luat inca doua medalii de argint in aceeasi zi. "Glontu" Andrei Chipreanov din Radauti, la categoria 75 kg, a pierdut doar in finala la campionul Rusiei, Khadzimurat Zoloev. El a obtinut astfel medalia de argint, prima pentru el la un asemenea nivel. "Ursu" IoanPuscasu din Fagaras, la categoria +110 kg, nu a putut trece in finala de campionul Ucrainei, Andriy Pushkar. Argintul reprezinta pentru roman a doua medalie din cariera obtinuta la europene, dupa bronzul de acum doi ani. S-a remarcat si Dorin Tofanescu de la CS Nord Arena Suceava, care a luat un merituos loc 5 la categoria 60 kg.

Din lot au mai facut parte, alaturi de cei amintiti mai devreme, seniorii Ruslan Balaius, Ionut Marin, Filip Tirsu, Valentin Mihalache, Ioan Iovanescu, Matei Truta, Radu Anghel, Mircea Draguleanu, Vasile Manole, Stefan Tamas, Daniel Andronache, Edward Kolozsvari, Adrian Paslariu, Dinu Dobrean, Olimpiu Fat, Istvan Tapaszto, Alin Cuemjiev si juniorii Ervin Szekely,Dorin Moldovan, Marius Matei si Adrian Laurus.

Capitanul echipei Romaniei, multiplul campion mondial „Iron” Ion Oncescu, impreuna cu „Valahu” Radu Georgescu, au mers cu Oltenia pe piept la aceste campionate. La initiativa domnului primar Antonie Solomon, Consiliul Local si Primaria Craiova au decis sa-i sprijine in aventura lor europeana, intr-un schimb de imagine prin proiectul „I love Craiova City”, inscriptionat pe tricourile celor doi.

Alaturi de Asociatia Romana de Skandenberg „Brat de Fier” au contribuit la deplasarea la europene a echipei noastre companiile Redis Nutritie, Wind Expert, BridgeConcept.ro si CasaSelect.ro, in timp ce compania de securitate SAS – Siguranta si Incredere a vegheat sa nu li se intample nimic celor din lot.

Fara indoiala ca rezultatele bune au avut la baza si stagiul de pregatire centralizata din luna mai, desfasurat cu sprijinul municipalitatii din Caracal, in judetul Olt, in cabana Romsilva din padurea Resca.

Urmeaza ligile profesioniste balcanice PAL, precum si meciul profesionist al lui Iron Oncescu din Las Vegas.