Simbol al sperantei, flacara olimpica a devenit in ultima perioada un magnet pentru protestatari, de aceea, Comitetul Olimpic International (IOC) a hotarat ca aceasta sa nu mai paraseasca granitele tarii organizatoare.

Intrunit la Denver, IOC a decis ca incepand cu anul 2016, traseul flacarii olimpice sa aiba loc doar in interiorul tarii organizatoare. "Am ajuns la concluzia ca ar fi mai usor daca ramane in interiorul tarii. Au fost anumite neintelegeri intre NOC (Comitetul Olimpic National) si tari, dar am vazut si riscul traseului in jurul lumii. Cand torta e in interiorul unei tari avem mai mult control asupra ei", a declarat Gilbert Felli, director executiv IOC, potrivit Reuters.

Organizatorii Jocurilor de Vara din Londra din 2012, dar si cei ai Jocurilor de Iarna din Vancouver de anul viitor au luat hotararea ca traseul flacarii olimpice sa aiba loc doar in interiorul tarii lor. IOC a declarat ca ii va ruga si pe organizatorii Jocurilor de Iarna din 2014, de la Soci, sa tina flacara intre granitele Rusiei.

Cu toate acestea, Comitetul organizator al Jocurilor Olimpice de Tineret, care se va desfasura in Singapore, in august 2010, a declarat vineri ca flacara olimpica va fi aprinsa in Grecia si va calatori printr-un singur oras din cinci continente (Africa, America, Asia, Europa si Oceania) pana va ajunge in Singapore.

In aprilie 2008, flacara olimpica a fost stinsa de patru ori la Paris, din cauza manifestatiilor pro-Tibet.