Un judecator spaniol a respins cererea Comisiei antidoping din Italia care a solicitat o mostra de sange pentru a-l investiga pe ciclistul Alejandro Valverde. Acesta a fost chemat de Comitetul Italian Olimpic pentru a fi chestionat in legatura Operatiunea Puerto si cu o serie de reguli anti-doping pe care le-ar fi incalcat.

CONI a cerut probe de sange de la un laborator din Spania, insa justitia spaniola a refuzat solicitarea deoarece nu avea temei juridic. "Nu este o organizatie care face parte dintr-un minister si nu este conectata direct la sistemul de justitie italian", s-a scris in decretul Curtii Supreme de la Madrid.

Dopingul nu este o infractiune in Spania, dar cei care furizeaza substante stupefiante pot fi acuzati ca atenteaza la sanatatea publica, se mentioneaza intr-un articol aparut pe site-ul eurosport.com. Valverde a negat mult timp ca in corpul sau ar fi fost descoperit EPO, o substanta interzisa.

Operatiunea Puetro. Asa s-a numit in 2006 un scandal imens de dopaj. Doctorul Eufemiano Fuentes a fost acuzat ca a administrat substante interzise la 200 de sportivi, insa in atentia presei au intrat 60 de ciclisti, mai nou, aparand si numele lui Alejandro Valverde. In 2007, acesta nu a putut participa la concursul tinut la Stuttgart insa Curtea de Arbitraj Sportiv a lamurit situatia cilcistului. Valverde va trebui sa se prezinte in fata Comisiei Antidoping la sfarsitul acestei luni pentru a lamuri acuzatiile.