Criza economica pune in pericol desfasurarea Jocurilor Olimpice de iarna de la Soci, anunta agentia rusa Prime-TASS, citata de AFP. Companiile private ruse au refuzat sa participe la licitatiile organizate de autoritati pentru construirea infrastructurii necesare.

Afectate de criza financiara mondiala, societatile private nu mai vor sa investeasca in proiectele pentru Olimpiada de iarna din 2014. Astfel, autoritatile locale au fost obligate sa-si prelungeasca termenele pana la care pot organiza licitatii pentru construirea infrastructurilor. O alta problema pe care o intampina oficialii de la Soci este achizitionarea terenurilor pe care urmeaza sa se inalte cladirile olimpice datorita preturilor prea mici pe care le ofera proprietarilor. Rusia anuntase, in 2008, ca va cheltui 12 miliarde de dolari in statiunea Soci, dintre care 7 milioane din fonduri publice, iar restul din surse private.

Totusi, Dmitri Kozak, responsabilul cu pregatirile pentru Jocurile Olimpice, a spus ca problema cu investitorii privati nu este atat de grava. "Vreau sa va spun, sincer, ca am vorbit cu toti investitorii - exista, bineinteles, dificultati in obtinerea imprumuturilor - dar niciunul dintre ei nu se retrage, ceea ce pentru mine a fost o surpriza", a declarat Kozak. "Au confirmat toti ca sunt pregatiti sa isi duca la bun sfarsit angajamentele".

Orasul austriac Salzburg s-a declarat dispus sa gazduiasca JO de iarna din 2014 daca Soci da gres.