In Beijing a intrat in vigoare un sistem de circulatie alternativa, care va dura pe perioada Jocurilor Olimpice, si care are ca scop evitarea aglomeratiei si poluarii mari din capitala chineza. Astfel, masinile vor circula in functie de ultima cifra de pe numarul de inmatriculare, metoda folosita si de Nicolae Ceausescu in anii '80 si cunoscuta sub denumirea de "cu sot-fara sot", informeaza NewsIn.

"E nemaipomenit. E ca si cum ai conduce noaptea. Masura va aduce o mare usurare la Jocurile Olimpice", a declarat un localnic vizibil multumit de noua inventie menita sa fluidizeze traficul din Beijing.

Regula va fi mentinuta pana in data de 20 septembrie si are menirea de a ajuta la imbunatatirea calitatii aerului din capitala Chinei.

10.000 de sportivi vor lua parte la Jocurile Olimpice de vara, iar poluarea reprezinta una dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta metropola asiatica.

In Beijing sunt aproximativ 3,3 milioane de automobile, iar prin intermediul acestei masuri numai o parte dintre ele vor circula pe strazile si asa aglomerate.

In anii '80, in Romania se aplica o regula de circulatie care prevedea ca masinile puteau circula alternativ in functie de ultima cifra a numarului de inmatriculare, para sau impara. Acest sistem se aplica insa numai duminica, iar motivatiile erau de natura economica, tinand de rationalizarea combustibilului.