Spaniolul Alejandro Valverde, unul dintre favoritii la castigarea Turului ciclist al Frantei, s-a impus in prima runda, disputata intre orasele Brest si Plumelec. Pentru prima data dupa 40 de ani, Turul nu a avut un prolog, competitia incepand direct cu o etapa de aproape 200 de kilometri, si Valverde a profitat, avand si avantajul unui finis in panta, care nu a fost pe placul sprinterilor.

Imediat dupa startul de la Brest, un grup de opt rutieri a evadat din pluton, ajungand si la opt minute distanta de marea parte a ciclistilor, dar cu 26 de kilometri inainte de finis, acestia au fost prinsi, dupa ce castigasera toate punctele acordate pentru sprinturile si catararile intermediare.

Valverde s-a desprins cu 250 de metri pana la final si nu a mai putut fi prins din urma, belgianul Philippe Gilbert sosind al doilea la o secunda intarziere, iar Jerome Pineau pe locul trei. Castigator al cursei Dauphine Libere in urma cu o luna, Valverde a fost imbatabil pe finisul in catarare lung de 1,7 kilometri. Ibericul, campion al Spaniei in acest an, a reusit doar a doua victorie de etapa in Marea Bucla, dupa cea obtinuta in 2005 in runda a 10-a.

Plutonul a incheiat la sapte secunde de invingator.

Etapa secunda va duce rutierii duminica pe o distanta de 164,5 kilometri, intre Auray si St.Brieuc.

Clasamentul etapei I

1. Alejandro Valverde (Spania / Caisse d'Epargne) 4ore 36min 7sec

2. Philippe Gilbert (Belgia / Francaise des Jeux) +1

3. Jerome Pineau (Franta / Bouygues Telecom)

4. Kim Kirchen (Luxemburg / Columbia)

5. Riccardo Ricco (Italia / Saunier Duval)

6. Cadel Evans (Australia / Silence - Lotto)

7. Fraenk Schleck (Luxemburg / Team CSC)

8. Filippo Pozzato (Italia / Liquigas)

9. Oscar Freire (Spania / Rabobank)

10. Oscar Pereiro (Spania / Caisse d'Epargne)