Nicolae Linca, cel mai mare pugilist roman, s-a stins din viata vineri, la varsta de 79 de ani, suferind de Parkinson si Alzheimer. Elena Linca, sotia sa, i-a stat alaturi si, in ultima parte a vietii, Nicolae Linca si-a trait clipele imobilizat la pat.

Linca a castigat medalia de aur la JO de la Melbourne, in 1956, intr-o finala cu Fred Treidt, castigata desi a boxat cu un deget fracturat. El este singurul campion roman olimpic la box.

Din 306 meciuri oficiale, a pierdut doar 25 si, din 1973, a fost trecut in rezerva la clubul Dinamo cu gradul de locotenent-colonel iar in 2005 a fost decorat de presedintele Romaniei cu Ordinul "Meritul Sportiv" Clasa I.

Rudel Obreja: Este o veste foarte trista pentru tot sportul din Romania, nu numai pentru boxul românesc. Nicolae Linca a fost un mare campion care ne-a lasat o mostenire uriasa pe care suntem datori din acest moment sa încercam sa o egalam, daca nu putem sa o depasim

Fragment din Volumul "Careul magic romanesc", scris de Paul Ochialbi si Petre Hent:

Linca si Popa au devenit doua sloiuri de gheata. Medicul insa intelege spaima celor doi si reactioneaza surprinzator: cateva punctii cu novocaina. Deci, meciul poate sa inceapa. „Tu incepi si tu termini!” aude Linca din coltul sau, dupa primul sunet de gong. Asta era tactica stabilita inca de la antrenament. Si Linca nu s-a abatut de la sfatul antrenorului, castiga toate cele trei repriza intr-o maniera entuziasmanta, in fata unui adversar care era favoritul numarul unu al categoriei. Medalia de argint era asigurata.Inca o zi de pauza. Viitorul adversar, irlandezul Fred Tiedt. Intre el si Linca – medalia de aur. Modest, Linca a marturisit ca nu spera sa ajunga atat de departe, mai ales dupa accidentul suferit in prima partida. In ajunul meciului, din nou punctii cu novocaina. Dar pana a inceput marea finala, efectul novocainei aproape a trecut. A simtit asta cand i s-au pus manusile. Dar nu a aratat-o.In mijlocul ringului incepe lupta care urca lunea pe banci. Linca arunca dreapta cu furie. Nu-si mai simte pumnul. Parca ar avea doar o bucata de brat. Irlandezul ataca, dar Linca contreaza. Se da decizia: „WINNER NICOLAE LINCA – ROMANIA!” Asa a fost in acel noiembrie la Melbourne.

Palmares:

CE Varsovia 1953 (medalie de bronz)

CE Berlin 1955 (medalie de bronz)

JO Melbourne 1956 (medalie de aur)