Jamaicanul Usain Bolt a realizat o cursa de senzatie in finala probei de 100 de metri plat, din cadrul meetingului de la New York: 9 secunde, 72 de sutimi, nou record mondial, cu doua sutimi mai bun decat precedenta performanta care ii apartinea compatriotului sau Asafa Powell (realizat in septembrie 2007).

"Acest record nu valoreaza nimic daca nu castig medalia de aur la Jocurile Olimpice!", a declarat Usain Bolt, noul recordman mondial al sutei. "Cand am vazut primul timp inregistrat de tabela eletronica, am simtit ca am facut ceva special. Nu sunt surprins foarte tare, fiindca am declarat acum putin timp ca sunt pregatit sa alerg 9,70 pe suta".

Initial, tabela electronica a stadionului din New York a aratat 9,71 in dreptul lui Bolt, insa timpul a fost corectat ulterior de oficiali.

In finala, Bolt l-a dominat pe campionul mondial al probei, americanul Tyson Gay care a acoperit distanta in 9 secunde 85 de sutimi.

"Nu ma mira ca a alergat atat de repede, intrucat avea in palmares un timp de 9,76", spune Tyson Gay.

Performanta uriasului Bolt (1m96cm, 86 kg) a fost obtinuta in conditii meteo speciale: din cauza ploii, organizatorii au amanat cu o ora finala la suta; furtuna declansata apoi in timpul desfasurarii probelor a provocat o intrerupere de 45 de minute si evacuarea temporara a tribunelor, de frica fulgerelor.