Alpinistii romani Alex Gavan si Mihnea Radulescu vor incerca sa escaladeze in primavara aceasta, in Himalaya, al cincilea varf al lumii. Aflat la granita dintre Nepal si Tibet, virful Makalu, cu o inaltime de 8463m, este considerat unul dintre cei mai dificil de urcat munti. Expeditia este prima tentativa romaneasca de a atinge varful himalayan.

Makalu este renumit pentru versantii abrupti si crestele extrem de inguste, expuse elementelor naturale, se arata intr-un comunicat al celor doi alpinisti. Partea finala a ascensiunii, din apropierea varfului, este si cea mai tehnica din tot traseul, iar pe varful propriu-zis spatiul este atat de restrans incat abia incap doua persoane.

Varful a fost urcat prima data in 1955 de catre o echipa de alpinisti francezi, si doar cinci din primele 16 tentative de a-l escalada au avut succes. Makalu este singurul munte nepalez de peste 8.000m care inca nu a putut fi escaladat pe timp de iarna.

Alex Gavan si Mihnea Radulescu vor face ascensiunea fara a folosi oxigen suplimentar si fara sprijinul serpasilor, folosind ruta franceza. La asemenea altitudini aerul este extrem de rarefiat, iar concentratia de oxigen este o treime din ce respiram la nivelul marii. Din acest motiv majoritatea expeditiilor himalayene folosesc masti de oxigen la peste 7500m.

Expeditia va dura doua luni de zile (10 Aprilie – 3 Iunie), majoritatea timpului fiind folosita pentru aclimatizare si pentru a stabili taberele intermediare. Tabara de baza avansata va fi la altitudinea de 5.600m, urmand ca de aici sa fie asezate trei tabere intermediare la 6.300m, 6.800m si respectiv 7.400m. Ascensiunea finala catre varf va porni dintr-un bivuac de la 7.800m, la sfarsitul lunii mai.

Alex Gavan este cel mai tanar roman care a urcat un varf de peste opt mii de metri (Cho Oyu – 8201m, 2006). La doar 10 luni de la aceasta realizare Alex a devenit primul roman care a pasit pe varful dificilului Gasherbrum I (8068m). Pentru acesta realizare Alex a fost numit de catre Federatia Romana de Alpinism si Escalada “Sportivul Anului 2007 la Alpinism de Altitudine”, alaturi de Horia Colibasanu (pentru prima ascensiune romaneasca a varfului Dhaulagiri). In ascensiunile sale, Alex nu foloseste oxigen suplimentar sau serpasi.

Desi Mihnea paseste pentru prima data in Himalaya in acest sezon, el are in palmares o bogata experienta montana, castigata in Carpati, Caucaz si Alpi.

Imediat dupa expeditia in premiera pe Makalu, Alex Gavan isi propune inca o tentativa pe Gasherbrum 2 (8035m). Este a doua intalnire pe care o are cu acest munte, pe care a incercat sa il urce si in 2007, fiind insa nevoit sa se retraga de la 6900m datorita riscului ridicat de avalansa. Romanul va escalada muntele alaturi de alpinistii italieni Gloria Brighenti si Simone La Terra, cu care se va intalni direct in Pakistan. Daca totul merge conform planului Alex va incerca o ascensiune rapida din tabara de baza de la 5.000m catre varf!