Federația Internațională de Lupte (UWW) a anunțat joi că rusul Abdulrashid Sadulaev a fost exclus din calificările pentru JO 2024 de la Paris, pentru susținerea războiului din Ucraina.

Jocurile OlimpiceFoto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP / Profimedia

>> JO 2024 Paris: 800 de persoane au fost excluse în urma controalelor de securitate: „Nu aveau intenții bune”

Dublul campion olimpic Abdulrashid Sadulaev, exclus de la JO 2024 de la Paris

„Sadulaev a fost exclus din turneul european de calificare pentru Jocurile Olimpice de la Baku după ce nu a îndeplinit criteriile de eligibilitate stabilite de Comitetul Internaţional Olimpic pentru sportivii individuali neutri”, a scris joi UWW pe site-ul său oficial.

Campion olimpic în 2016 la categoria 86 kg, apoi încoronat din nou în 2021 la categoria 97 kg, Sadulaev a fost declarat neeligibil de către comisia independentă United World Wrestling Eligibility.

O anchetă a acestei comisii a scos la iveală „noi informaţii” legate de „sprijinul” luptătorului pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

De asemenea, s-a stabilit că multiplul campion mondial era încă membru oficial al clubului sportiv Dinamo Moscova, un club sportiv legat de guvernul rus, anunță News.ro.

La fel ca aproape toate organismele sportive internaţionale, UWW a urmat recomandarea CIO de a reintroduce condiţionat sportivii ruşi şi belaruşi în competiţiile internaţionale, după ce i-a interzis la sfârşitul lunii februarie 2022, în urma invaziei ruseşti în Ucraina.

Organismul a impus condiţii stricte: vor fi implicaţi doar sportivii care nu susţin în mod activ războiul din Ucraina şi care nu sunt sub contract cu armata sau cu agenţiile de securitate naţională.

„Fiecare sportiv neutru individual este supus unui proces riguros de verificare de către UWW înainte de fiecare turneu”, a precizat federaţia.

TQO, care acordă câte două locuri la Jocurile Olimpice de la Paris pentru fiecare categorie, are loc între 5 şi 7 aprilie la Baku.