Toți alpiniștii care vor să urce pe Muntele Everest vor fi nevoiți să închirieze și să folosească cipuri de localizare, au anunțat autoritățile din Nepal, citate de CNN.

Peisaj din NepalFoto: Blajek Lyzak / Panthermedia / Profimedia Images

Toti alpiniștii care vor să urce pe Everest vor fi nevoiți să închirieze și să folosească cipuri de localizare

„Companii reputate le foloseau deja, dar acum a devenit obligatoriu pentru toţi alpiniştii”, a declarat pentru CNN Rakesh Gurung, directorul departamentului de turism din Nepal.

„Va reduce timpul de căutare şi salvare în cazul unui accident”, a explicat el.

Conform lui Rakesh Gurung, alpiniştii vor plăti 10-15 dolari bucata pentru jetoane, care vor fi cusute în jachete. Odată ce alpinistul se întoarce, cipul va fi îndepărtat, dat înapoi guvernului şi recuperat pentru următoarea persoană.

Cipurile de localizare folosesc sistemul de poziţionare globală (GPS) pentru a partaja informaţii cu sateliţii.

Gurung a adăugat că cipurile au fost fabricate într-o „ţară europeană”, dar nu a specificat unde sau de ce companie.

Majoritatea celor care încearcă să urce pe muntele Everest, de 8.849 de metri, o fac prin Nepal, plătind 11.000 de dolari doar pentru permisul de alpinism.

Adăugând preţurile echipamentelor, alimentelor, oxigenului suplimentar, şerpaşilor şi multe altele, costă mai mult de 35.000 de dolari să urci pe munte.

Opt dintre cele mai înalte zece vârfuri din lume se află în Nepal, iar ţara realizează venituri semnificative din turism și alpinism.

Poate dura până la două luni pentru a finaliza urcarea pe Muntele Everest. Vremea este potrivită pentru atingerea vârfului în timpul unei ferestre foarte mici, de obicei la mijlocul lunii mai.

Anul trecut, Nepalul a acordat un număr record de 478 de permise de alpinism. S-a confirmat că 12 alpinişti au murit pe munte, în timp ce alţi cinci rămân oficial dispăruţi, informează News.ro.