Înlăturată din cele mai importante evenimente sportive la nivel global, ca urmare a războiului declanșat în Ucraina, Rusia a înființat o competiţie extravagantă, care combină sportul tradiţional cu înalte tehnologii digitale.

Comitetul Olimpic RusFoto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia

„Jocurile Viitorului”, primul turneu internaţional care combină tehnologiile digitale moderne şi activitatea fizică

Jocurile Viitorului, o competiţie care combină sportul tradiţional cu înalte tehnologii digitale, au început în oraşul rus Kazan, fiind dotate cu premii totale de zece milioane de dolari din fonduri private, după cum a anunţat joi şeful comitetului de organizare, Igor Stoliarov, informează EFE.

„Întregul fond de premii provine din donaţii de la membri, nu există nici măcar o rublă din buget. Preferăm să numim donatorii parteneri, mai degrabă decât sponsori”, a declarat oficialul rus pentru agenţia TASS.

Acesta este primul turneu internaţional care combină tehnologiile digitale moderne şi activitatea fizică, şi include competiţii la diverse discipline de sport cibernetic, robotică, realitate virtuală şi realitate extinsă, tehnologii informatice şi inteligenţă artificială.

La acest eveniment, care va dura până pe 3 martie, participă aproape 2.000 de concurenţi din 107 ţări, potrivit organizatorilor.

Turneul include meciuri de fotbal şi hochei, atât fizice, cât şi pe calculator, bătălii cu roboţi, jocuri de strategie, curse în simulatoare sau de drone şi chiar competiţii de programare.

Jocurile Viitorului au fost inaugurate miercuri de preşedintele Vladimir Putin, care i-a întâmpinat în Rusia pe „pionierii sportului 'figital (o combinaţie între fizic şi digital), la un eveniment "cu un format absolut nou, inovator”.

„Sunt într-adevăr Jocurile Viitorului”, a adăugat preşedintele rus, salutând faptul că Rusia a unit sportul clasic cu sportul cibernetic, pentru prima dată.

„Ţara noastră a fost şi va continua să fie una dintre principalele puteri sportive de pe planetă, patria marilor sportivi, a victoriilor şi a recordurilor. Susţinem întotdeauna promovarea sportului şi a înaltelor sale valori umane. Jocurile Viitorului sunt cadoul nostru pentru familia sportivă mondială”, a adăugat Putin, subliniind că acest tip de turneu „este liber de orice context politic, orice tip de discriminare sau standarde duble”.

Cu sportul rus blocat de la evenimentele internaţionale majore din cauza scandalurilor de dopaj şi a războiului din Ucraina, Rusia a propus organizarea a trei evenimente alternative. Acesta sunt Jocurile Viitorului care au loc în prezent la Kazan, Jocurile BRICS, programate tot în capitala tătară, în luna iunie, şi Jocurile Prieteniei, care se vor desfăşura în septembrie, la Moscova şi Ekaterinburg, ca alternativă la Jocurile Olimpice de la Paris, la care participarea sportivilor ruşi nu este încă asigurată.

Sursa: Agerpres