​2024 se anunță un an interesant în boxul profesionist, cu câteva lupte care vor ține capul de afiș. Cunoaștem calendarul pentru primele luni ale anului, iar în acest articol vom detalia care sunt cele mai tari lupte pe care le vom putea vedea.

Lupte de boxFoto: freepik.com

Capul de afiș va fi cu siguranță meciul dintre Tyson Fury și Oleksandr Usyk, care își vor pune în joc centurile la categoria grea pe 17 februarie. O altă luptă așteptată din 2024 este cea dintre Francis Ngannou și Anthony Joshua.

Cele mai tari meciuri de box programate în primele luni din 2024:

Kenshiro Teraji vs Carlos Canizales (23 ianuarie)

Niponul Kenshiro Teraji își pune în joc centura mondială WBA la categoria semimuscă împotriva fostului campion mondial venezuelean Carlos Canizales. Va fi a patra luptă în care Kenshiro Teraji își apără această centură. El are un bilanț de 22 de victorii și o înfrângere (14 prin KO). De partea cealaltă, Canizales este cel mai talentat pugilist din Venezuela. El a devenit campion mondial în 2019, când l-a învins pe niponul Sho Kimura, dar doi ani mai târziu a pierdut centura în fața mexicanului Esteban Bermudez. El are un bilanț de 26 de victorii, 1 înfrângere și 1 remiză (19 prin KO).

Teofimo Lopez vs Jamaine Ortiz (9 februarie)

Teofimo Lopez și Jamaine Ortiz vor lupta pe 9 februarie, în Las Vegas, pentru titlul mondial WBO la categoria super-ușoară. Lopez este una dintre vedetele în ascensiune din boxul profesionist și vine după o partidă mare contra lui Josh Taylor, când s-a impus prin decizie unanimă. El are un bilanț de 19 victorii și 1 înfrângere (13 prin KO). De partea cealaltă, Ortiz are un bilanț de 17 victorii, 1 înfrângere și 1 remiză (8 prin KO). Cei doi s-au întâlnit ultima dată în 2015, iar Lopez a fost învingător.

Tyson Fury - Oleksandr Usyk (17 februarie)

Cel mai așteptat meci al anului în boxul profesionist va avea loc în Arabia Saudită, la Riad, pe 17 februarie. Cei doi își vor pune în joc centurile la categoria grea. Fury are centura WBC la categoria grea, iar Usyk pune în joc centurile WBA, IBF și WBO. Învingătorul va fi primul pugilist care va avea centurile unificate la categoria grea, după Lennox Lewis (1999 și 2000). Tyson Fury are un fizic mai impozant și măsoară 2.06 metri, în timp ce Usyk este mai mic, la 1.91 metri. 34 de victorii (24 prin KO) și 1 remiză a înregistrat Fury până acum, dar Usyk este și el neînvins, cu 21 de victorii (14 prin KO). Fiind cea mai așteptată luptă a anului, se fac numeroase predicții. De exemplu, pugilistul Anthony Joshua a afirmat că îl vede favorit pe Usyk, însă cotele la pariuri sportive îl contrazic, întrucât Tyson Fury este considerat favorit, cu un ușor avantaj. Lupta se va da însă în ring și se anunță explozivă.

Francis Ngannou - Anthony Joshua (8 martie)

Riad (Arabia Saudită) se transformă pe zi ce trece în capitala galelor de top din boxul profesionist. Saudiții nu acaparează doar fotbalul, ci și meciurile de top din acest sport. Iar în 2024 o altă confruntare mai mult decât interesantă este cea dintre Francis Ngannou și Anthony Joshua, pe 8 martie. Ngannou a fost învins recent de Tyson Fury, un rezultat pe care mulți l-au contestat, în timp ce Anthony Joshua este fost campion mondial la categoria grea. Sunt toate ingredientele pentru o partidă spectaculoasă. Este așteptat ca Ngannou să aibă o bursă de 20 de milioane de dolari, în timp ce Joshua așteaptă o bursă de aproximativ 40 de milioane de dolari. Francis Ngannou speră să obțină o victorie care să-l aducă în postura de challenger la o centură profesionistă, în timp ce Joshua vrea să continue seria bună din 2023, când i-a învins pe Jermaine Franklin, Robert Helenius și Otto Wallin.

Manny Pacquiao vs Buakaw Banchamek (20 aprilie)

Prezentat ca fiind "meciul legendelor", acest demonstrativ îi va pune față în față pe Manny Pacquiao și Buakaw Banchamek. Cei doi vor lupta timp de 6 runde de 3 minute, cu pauze de 2 minute între ele. Buakaw Banchamek (41 de ani) este un luptător cunoscut de Muay Thai, care a scris istorie pentru țara sa. A fost și campion K-1 World Max de două ori și este considerat o legendă din Muay Thai. Contra lui Pacquiao va lupta după reguli din box. În ceea ce-l privește pe Manny Pacquiao, acesta este considerat unul dintre cei mai buni pugiliști din istorie. Ajuns la 45 de ani, el s-a retras din carieră cu 62 de victorii (39 prin KO), 8 înfrângeri și 2 remize.