Oscar Pistorius a fost eliberat condiţionat, vineri dimineaţă, la aproape 11 ani după ce şi-a ucis iubita, pe Reeva Steenkamp.

Oscar PistoriusFoto: Kirsty Wigglesworth / AP / Profimedia

>> Mesaj sfâșietor din partea mamei Reevei Steenkamp, femeia omorâtă de Oscar Pistorius

Oscar Pistorius nu are voie să consume alcool și să vorbească cu presa

Fostul campion paralimpic a fost eliberat condiţionat în noiembrie şi vineri a părăsit închisoarea, fiind acum acasă, a anunţat departamentul serviciilor corecţionale din Africa de Sud.

Pistorius a împuşcat-o pe Reeva Steenkamp de Ziua Îndrăgostiţilor, în 2013, în locuinţa sa din Pretoria, Africa de Sud.

El a declarat că a tras cu arma prin uşa de la baie după ce a confundat-o cu un hoţ.

Procurorii au declarat că uciderea a fost premeditată şi că a împuşcat-o pe Steenkamp după ce aceasta a fugit la toaletă în urma unui scandal între cei doi.

Eliberarea condiţionată va dura până în decembrie 2029, iar Pistorius va fi supus unor restricţii şi va fi supravegheat de un oficial al serviciilor corecţionale.

De asemenea, el trebuie să urmeze o terapie pentru probleme de furie şi „probleme legate de violenţa de gen” şi va presta muncă în folosul comunităţii.

Potrivit presei, el ar urma să locuiască la proprietatea unchiului său din Pretoria. În vârstă de 37 de ani, Pistorius s-ar fi îndreptat spre religie, în timpul detenţiei.

Departamentul de servicii corecţionale din Africa de Sud a declarat că, în ciuda profilului său public ridicat, fostul star va fi tratat ca oricine altcineva care beneficiază de eliberare condiţionată.

Acest lucru înseamnă că va fi izolat la domiciliu în anumite ore din zi şi că i se interzice consumul de alcool. De asemenea, el nu are voie să vorbească cu presa, transmite News.ro.

Ce s-a întâmplat în noaptea în care Oscar Pistorius a împușcat-o mortal pe Reeva Steenkamp

În noaptea de 13 spre 14 februarie 2013, atletul sud-african, acum în vârstă de 37 de ani, şi-a împuşcat mortal partenera, manechinul Reeva Steenkamp (29 de ani), trăgând un glonţ prin uşa băii camerei sale, în reşedinţa sa ultrasecurizată din Pretoria.

Cu un an înaintea acestui tragic eveniment, sextuplul campion paralimpic, supranumit „Blade runner” din cauza protezelor sale de carbon, a intrat în legenda sportului, după ce a concurat alături de atleţi valizi în proba de 400 m din cadrul Jocurilor Olimpice de la Londra, o premieră pentru un sportiv cu ambele picioare amputate.

Oscar Pistorius a fost condamnat în 2014, în primă instanţă, la cinci ani de închisoare pentru ucidere involuntară, la finalul unui proces care a durat mai multe luni, transmis în direct la televiziune.

După un apel al Parchetului şi o nouă condamnare la şase ani de închisoare, pronunţată în 2016, saga judiciară a continuat până când Curtea Supremă sud-africană a decis în final să-l condamne pe Pistorius la 13 ani şi 5 luni de închisoare, în noiembrie 2017, relatează Agerpres.