​Naţionala de rugby a României va întâlni Polonia (4 februarie) în primul meci din noul sezon al Rugby Europe Championship, iar „Stejarii” vor aborda competiţia cu un staff tehnic nou, care va încerca să obțină și calificarea la Cupa Mondială din 2027 (va avea loc în Australia).

Naționala de rugby a RomânieiFoto: Razvan Pasarica / Sport News / Profimedia

Antrenorul David Gérard, ajutat de un englez, un georgian, trei francezi şi patru români

Francezul David Gérard (antrenorul principal) va fi ajutat de tehnicieni cu care a mai colaborat până acum: un englez, un georgian, trei francezi şi patru români.

Astfel, antrenorul care se va ocupa de treisferturi şi faza de atac este Jonathan Edward Brooks Callard (57 ani), fost internaţional englez care a evoluat pe postul de fundaş pentru echipa Angliei şi pentru Bath, în prezent antrenor la Academia de rugby a Federaţiei Engleze şi antrenor al jocului cu piciorul la Bath.

Antrenorul pachetului de înaintare va fi georgianul Simon Maisuradze (37 ani), cel care antrenează acum echipa campioană a României, CS Dinamo. El s-a alăturat staff-ului buldogilor în luna mai a acestui an.

Raphaël Saint-André (52 ani), fratele mai mic al lui Phillipe Saint-André, va fi antrenor asistent cu treisferturile. Acesta a mai lucrat cu echipa naţională a Ungariei, în calitate de consultant tehnic şi cu echipa Rusiei, în calitate de antrenor. De asemenea, a fost antrenorul de treisferturi al cluburilor Lyon şi Dax.

În ceea ce priveşte pregătirea fizică, de aceasta se vor ocupa doi francezi, Michaël Dallery şi Paul Céré-Labourdette, ambii făcând parte în ultimii ani din staff-ul tehnic al Portugaliei, şi fostul Stejar, Daniel Carpo.

„Este un nou început, nu doar de an sau de competiţie, dar şi al unui ciclu de calificare la Cupa Mondială din Australia, din 2027, acesta fiind obiectivul cu care pornim la drum.

I-am văzut la lucru, dacă putem spune aşa, pe antrenorii care vor conduce echipa României, ştim ce rezultate au obţinut, ce schimbări au făcut în jocul şi mentalitatea jucătorilor cu care au lucrat şi ne dorim să reuşească să poată face aceste lucruri şi la nivelul Stejarilor.

Suntem încrezători în capacitatea tuturor celor implicaţi, fie că sunt jucători, fie că sunt antrenori, că vor putea să aducă rezultate bune în rugbyul românesc, rezultate de care avem atât de mare nevoie, pentru iubitorii acestui sport, dar şi pentru generaţiile care cresc” - Alin Petrache, preşedintele Federaţiei Române de Rugby.

Staff-ul naționalei de rugby a României

David Gérard - antrenor principal

Jonathan Edward Brooks Callard - antrenor cu treisferturile (troacari) şi atac

Simon Maisuradze - antrenor cu înaintarea

Raphaël Francois Saint-André - antrenor asistent cu treisferturile şi îndemânare (skills)

Michaël Dallery - antrenor principal cu pregătirea fizică

Paul Cere-Labourdette - antrenor secund cu pregătirea fizică & GPS

Daniel Carpo - antrenor secund cu pregătirea fizică & GPS

Daniel Răzvan Wanya Crîngu – medic

Marius Tudosi – kinetoterapeut

David Popa - analist video.

Rugby Europe Championship 2024, program Grupa B

Naţionala de rugby a României va participa în 2024 la Rugby Europe Championship, unde se află în Grupa B, alături de Portugalia, Belgia şi Polonia.

Belgia - Portugalia / 3 februarie

Polonia - România / 4 februarie

Portugalia - Polonia / 10 februarie

România - Belgia / 10 februarie

Belgia - Polonia / 17 februarie

România - Portugalia / 17 februarie.

De știut despre Rugby Europe Championship 2024

  • Din Grupa A fac parte Georgia, Spania, Olanda și Germania.
  • Primele două clasate vor juca semifinale încrucişate, iar apoi finale şi jocuri de clasament.
  • Semifinalele vor avea loc pe 2-3 martie 2024, iar finalele pe 17 martie 2024 (Paris).
  • În sezonul trecut, Georgia a cucerit titlul în al doilea eşalon valoric european, după ce a învins Portugalia în finală, în timp ce România a încheiat pe podium după ce s-a impus în finala mică disputată contra Spaniei.
  • Acesta va fi al doilea an cu grupe fixe şi se va încheia cu retrogradare (în eşalonul Rugby Europe Trophy) şi promovare la finalul sezonului după un clasament cumulat pe cei doi ani, scrie Agerpres.