Gimnastica romaneasca este in criza, considera antrenorul lotului feminin, Nicolae Forminte, intr-un interviu acordat agentiei Reuters. ''S-au incheiat zilele in care fetitele visau sa devina o noua Nadia'', spune Forminte care este sceptic cu privire la sansele fetelor pentru medalii la Olimpiada din vara, de la Beijing, dupa ce acum patru ani Romania a obtinut sase medalii la Atena.

Printre cauzele declinului in gimnastica romaneasca, Forminte a evidentiat lipsa fondurilor, scaderea popularitatii acestui sport in tara, si emigrarea antrenorilor si specialistilor, dar si schimbul de generatii, iar in acest moment Romania are doar doua gimnaste care se pot lupta pentru un loc pe podium la concursurile majore: Sandra Izbasa si Steliana Nistor.

Romania a castigat o medalie pe echipe la fiecare editie a Olimpiadelor din 1976 incoace, reusind in trei randuri sa cucereasca aurul (1984, 2000 si 2004).

Noii generatii de gimnaste ii lipseste si un model de urmat, mai crede Nicolae Forminte. Dupa ce in 2003 trei foste gimnaste pozau goale intr-o revista japoneza, iar federatia le-a retras dreptul de a mai reprezenta Romania, escapada din 2005 a campioanei Catalina Ponor, care a iesit la un club de noapte fara permisiunea antrenorilor, a declansat un intreg scandal in gimnastica romaneasca.

"In ciuda furtunii, cred ca voi putea duce gimnastica romaneasca pana la mal. Iubesc acest sport", incheie Nicolae Forminte interviul acordat agentiei de stiri Reuters.