Oleg Protopopov, dublu campion olimpic la patinaj artistic (alături de soția sa Ludmila Belousova), a murit vineri, la vârsta de 91 de ani.

Oleg Protopopov si Ludmila BelousovaFoto: RIA Novosti / Sputnik / Profimedia

La categoria perechi, cei doi sovietici au cucerit două titluri olimpice (1964 şi 1968), precum şi patru titluri europene şi patru mondiale.

Ei au revoluţionat această disciplină prin crearea a numeroase procedee, inclusiv cele trei spirale ale morții (Spirala Cosmică, Spirala Vieții și Spirala Iubirii).

În 1979, au părăsit URSS în timpul unui turneu în Elveţia, cerând azil politic în ţara pe care nu aveau să o mai părăsească, scrie lequipe.fr.

În 1995, abia naturalizaţi, ei au acordat un lung interviu când, în ciuda vârstei lor, se gândeau să mulţumească Elveţiei încercând să se califice la Jocurile Olimpice.

Îndrăgostiţi de sportul lor, au continuat să se prezinte pe patinoarele din întreaga lume până în 2016, când Oleg Protopopov a împlinit 84 de ani, scrie News.ro.

Întotdeauna foarte critici faţă de politica din ţara lor natală, ei s-au întors în Rusia abia în 2003, la invitaţia fostului hocheist Viacheslav Fetisov, şi apoi din nou pentru Jocurile Olimpice de la Soci, în 2014.

Belousova a murit în 2017, la vârsta de 84 de ani.