Tot mai mulți oameni încep să privească pokerul ca fiind mai degrabă un sport decât un joc distractiv. Pentru a avea succes în poker ai nevoie de aceleași lucruri de care ai nevoie și în sport. Rutina jucătorilor profesioniști de poker este similară cu cea a sportivilor. Iar pokerul este un joc al maselor, așa cum se întâmplă și în cazul sporturilor.

PokerFoto: freepik.com

Argumentele pentru care tot mai mulți oameni consideră pokerul un sport sunt numeroase. Desigur, el face încă parte din categoria de jocuri de noroc, dar e important de menționat că norocul nu joacă un rol atât de important. De cele mai multe ori, când joci poker, o faci împotriva altor oameni. Există și varianta să joci împotriva unui soft, dar cea mai populară versiune este cea în care întâlnești alți oameni. În acest caz, jocul devine strict de abilități. Norocul mai poate conta pe termen scurt, însă pe termen lung abilitățile vor face diferența.

Cel mai important argument care arată că norocul nu este așa de important în poker este dat de jucătorii profesioniști care concurează la cel mai înalt nivel. Dacă ne uităm pe lista jucătorilor cu cele mai multe brățări WSOP în palmares, vedem că Phil Hellmuth a câștigat nu mai puțin de 17 și a terminat de 203 ori în bani. Dacă am crede că norocul influențează pokerul atât de mult, am putea trage concluzia că Hellmuth este poate cel mai norocos om de pe pământ dintre jucătorii de poker. În realitate, însă, abilitățile sale sunt atât de perfecționate încât el a făcut diferența în fața adversarilor cu ajutorul lor.

Pokerul este un joc al maselor

Dacă te întrebi ce mai au în comun pokerul și sporturile, trebuie să ai în vedere că și pokerul este un joc al maselor, așa cum se întâmplă și cu fotbalul ori baschetul. Este răspândit pe tot globul, se bucură de o popularitate uriașă și are foarte mulți practicanți atât fizic, cât și în mediul online, texas holdem fiind de departe cea mai populară versiune de pe Internet.

Pokerul este folosit și pentru socializare, așa cum se întâmplă și în cazul celorlalte sporturi. Scoate la suprafață spiritul competitiv din fiecare, pentru că, dincolo de distracție, ne dorim să arătăm că suntem mai buni decât cei din jurul nostru și că avem abilități mai bune.

Răspândirea pe o bună parte a globului este unul dintre criteriile CIO pentru ca un joc să fie transformat în sport olimpic. Iar pokerul respectă acest lucru, având în vedere că se organizează constant turnee importante în toate colțurile lumii, iar oamenii îndrăgesc acest joc.

Despre transformarea pokerului în sport olimpic se discută deja de câțiva ani buni, dar până acum nu au fost făcuți pașii concreți necesari, astfel că cel mai probabil nu vom vedea această disciplină la Jocurile Olimpice în următoarea perioadă. Dar, să recunoaștem, ar fi interesant să vedem nume grele ca Daniel Negreanu și Phil Hellmuth în timp ce își reprezintă țările și luptă pentru medalii olimpice.

Rutina jucătorilor de poker e asemănătoare cu cea a sportivilor

Jucătorii profesioniști de poker au un program strict, așa cum se întâmplă și în cazul sportivilor. Pentru a avea succes, nu e suficient doar să te așezi la masă și să începi să joci. Jucătorii profesioniști fac ședințe de pregătire, au antrenori personali, discută cu un psiholog sau cu un mental coach, își analizează adversarii, ba chiar sunt și atenți la ce mănâncă, în așa fel încât să aibă cât mai multă energie și putere de concentrare atunci când sunt la masă.

Situația este practic asemănătoare cu cea a sportivilor de performanță. Și ei se antrenează, își studiază adversarii și sunt atenți la ce mănâncă, în așa fel încât atunci când sunt în arenă să fie în cea mai bună formă. Este așadar destul de clar că pokerul este mai mult decât un simplu joc de noroc, astfel că nu ar fi deloc surprinzător dacă în anii următori l-am vedea ca sport olimpic.

Până să se ajungă aici, milioane de oameni vor continua să se distreze zilnic cu acest joc care îi relaxează. Fiind un joc cu reguli simple, răspândit la nivel mondial, pokerul are toate șansele să fie recunoscut oficial ca un sport. Până atunci, distracția trebuie să rămână responsabilă, indiferent de forma în care joci poker.