Ringier Sports Media Group a transmis vineri un nou mesaj public în care spune că i se aduc „acuzații false și dăunătoare reputației” în cazul demiterii redactorului-șef GSP, Cătălin Țepelin. Mesajul diviziei de sport a Ringier vine după ce 95 de jurnaliști de la GSP și Libertatea au publicat marți, 3 octombrie, un protest în care au acuzat ingerințe editoriale repetate ale unora dintre managerii de top ai Ringier Sports Media Group și dorința acestora de a schimba procedurile de lucru în favoarea firmelor de pariuri care sunt clienți de publicitate, ingerințe refuzate de redacția Gazetei Sporturilor.

Jurnalistii GSP si LibertateaFoto: Catalin Tolontan / Facebook / captura

În comunicatul de astăzi, Ringier Sports spune că sunt „false acuzații, care ne lezează reputația” și că „nu a fost prezentată nicio dovadă care să le susțină”, potrivit Libertatea.

În scrisoarea lor de protest, jurnaliștii Libertatea-GSP au făcut public inclusiv un citat dintr-un email din 20 octombrie 2022, în care un manager din Ringier Sports Media Group și acționar GSP a scris responsabililor editoriali că „voi îmi spuneți, cu mândrie, că «Separarea editorialului de comercial este respectată 100% în redacțiile noastre». Ei bine, eu văd o mare problemă cu asta, dar așa cred eu”

Totodată, cele două redacții au publicat și sesizarea scrisă pe care au înaintat-o pe 28 august către conducerea grupului-mamă Ringier. Întâlnirea a avut loc la Zurich, iar cererea oficial înaintată conducerii grupului a fost să se oprească imediat presiunile venite de la unii manageri și proprietari din Ringier Sports Media Group, care au solicitat către GSP să vadă înainte de publicare articolele despre firmele de pariuri.

„Nu credem că cineva are mandat să schimbe regulile după care funcționează această uriașă companie de presă de aproape 200 de ani, iar jurnalismul în sine de și mai mult timp”, au scris jurnaliștii în solicitarea către conducerea și board-urile Ringier. În întâlnirea de la Zurich, ziariștii au descris și alte dovezi ale presiunilor împotriva independenței editoriale venite de la vârful Ringier Sports Media Group.

După apelul redacțiilor către compania-mamă Ringier, pe 2 octombrie Robert Lingg a venit la București și l-a demis pe redactorul-șef al GSP, Cătălin Țepelin, unul dintre inițiatorii principali ai apelului dus la Zurich pe 28 august.

Situația de la GSP și Libertatea a atras protestele la adresa companiei-mamă Ringier din partea mai multor organizații de protecție a independenței presei, a Consiliului Național al Audiovizualului, a Federației Internaționale a Jurnaliștilor, iar Comisia Europeană a spus că „urmărește situația din România” și că „mass-media trebuie să își poată desfășura activitatea în mod liber și independent oriunde în Uniunea Europeană”.

Mesajul de vineri al firmei, postat pe site, în care se vorbește despre „false acuzații”, nu mai este semnat de compania-mamă Ringier, precum primele două, ci de divizia de sport, Ringier Sports Media Group, condusă ca CEO de Robin Lingg și ca senior partener de Stilian Shishkov, relatează Libwertatea.

Mesajul Ringier Sport Media Group

Publicăm mai jos mesajul integral al divizie sport Ringier:

  • „Respingem categoric dezinformarea majoră legată de presupuse ingerințe în activitatea jurnaliștilor noștri de la GSP. Lăsând la o parte falsele acuzații, care ne lezează reputația, nu a fost prezentată nicio dovadă care să le susțină.
  • Jurnaliștii noștri lucrează în conformitate cu înaltele noastre standarde de etică. Deciziile editoriale sunt luate de redactorii-șefi.
  • Discuțiile strategice între echipa editorială și cea comercială sunt o procedură comună în companiile de media din întreaga lume.
  • Plecarea recentă a lui Cătălin Țepelin, fostul redactor-șef al Gazetei Sporturilor, a fost cauzată de viziunile strategice diferite și a fost una mutuală.
  • Echipele noastre editoriale din șapte țări funcționează autonom, dar împărtășesc același angajament de a oferi conținut de calitate cititorilor noștri. Faptul că Ringier este prezentă în România de peste trei decenii, parte a unei tradiții de peste 190 de ani, arată dedicația noastră pentru libertatea editorială.
  • Acuzațiile că RSMG dictează politica editorială sunt nefondate și nu reprezintă profesionalismul jurnaliștilor noștri.
  • Jurnalismul, pentru noi, se concentrează pe fapte, claritate și analiză perspicace. Susținem principiul relevanței în toate sectoarele media. Fiind sinonim cu credibilitatea timp de 190 de ani, ne angajăm să ne menținem valorile jurnalistice și să ne servim cititorii cu autenticitate și integritate.”

Scandalul Libertatea-GSP vs managementul Ringier

Reamintim căredactorul șef al GSP, Cătălin Țepelin, a fost îndepărtat de patronatul elvețian, iar redacțiile GSP și Libertatea au acuzat presiuni făcute în legătură cu clienți de publicitate, în acest caz firme de jocuri de noroc.

​73 de jurnaliști ai Gazetei Sporturilor (GSP) și Libertatea, produse media ale trustului elvețian Ringier, au semnat o scrisoare-protest față de decizia patronatului de a-l da afară pe redactorul șef al GSP, Cătălin Țepelin. În documentul intitulat „Ne opunem”, semnatarii acuză presiuni făcute în legătură cu clienți de publicitate, în acest caz firme de jocuri de noroc.

Superbet, unul dintre cei mai mari jucători de pe piața pariurilor din România, a reacționat, susținând că orice ingerință în conținutul editorial sau presiuni la nivel de management sunt incompatibile cu valorile companiei și că va lua măsuri drastice împotriva oricărui angajat care ar acționa neprincipial.

Totodată, și premierul Marcel Ciolacu a lansat un atac la industria jocurilor de noroc, industrie în care se vor introduce noi taxe și se va limita drastic spațiul de publicitate. „S-a depășit orice limită. Nu e normal ca industria pariurilor să aibă atâta putere. În pandemie au stat la masa Guvernului, acum amenință politicieni și concediază jurnaliști. Cred că este suficient, s-a ajuns mult prea departe!”, a declarat Ciolacu.