În urmă cu 10-15 ani, România era cunoscută drept una dintre țările cu cele mai mari viteze medii ale conexiunilor la internet, în topurile pe plan european și chiar pe plan mondial. Țara noastră nu mai este în prezent una dintre "răsfățatele" dezvoltatorilor de tehnologie la acest capitol.

Navigare pe internetFoto: freepik.com

Vitezele de download și upload au tot crescut, însă avansul din cele mai multe țări a fost mult mai accelerat. Conform The Speedtest Global Index, datele din august 2023 clasează România pe poziția a 45-a în topul de internet mobil (cu 51.34 Mbps) și poziția a 14-a în topul de internet fix (160.32 Mbps).

Chiar dacă România nu se mai bucură de supremație în această privință, românii beneficiază totuși de un număr tot mai mare de conexiuni de mare viteză. În prezent, mai mult de 8 din 10 români au internet acasă, fără a socoti accesul la date mobile.

În condițiile în care furnizorii de servicii online creează conținut tot mai complex, utilizatorii au adesea senzația că folosesc o conexiune prea lentă la internet atunci când realizează diverse operațiuni, de la comunicare la informare și activitate pe social media, de la shopping la banking sau trading.

Nevoia de internet de mare viteză este legată strâns de conținutul de înaltă calitate, precum cel din zona de streaming sau jocuri video. Platformele cu filme și seriale cu acces pe bază de abonament lunar concurează în prezent extrem de puternic atât canalele de televiziune, cât și cinematografele. Ai filme la îndemână oriunde și oricând, chiar și pe mobil, ideal de exemplu atunci când călătorești pe distanțe lungi.

În altă ordine de idei, la cazinourile online se poate observa ușor că mesele de ruletă sau blackjack live sunt pline mai mereu. Aici, utilizatorii se pot bucura de o experiență desăvârșită de pe orice device cu o configurație decentă însă doar atâta vreme cât au o conexiune foarte bună la internet. Astfel, să ai "net bun" nu este doar un moft, ci o necesitate tot mai mare.

Viteză redusă la internet? Atenție la detalii!

Unul dintre factorii esențiali care influențează calitatea conexiunii la internet este tipul de conexiune. De obicei, cablul permite cele mai mari viteze, dacă este folosită o rețea de fibră optică de ultimă generație (FiOS). Furnizorii de internet investesc în astfel de rețele în special în zonele urbane cu densitate mare a populației.

Chiar dacă ați contractat un astfel de serviciu de internet fix, folosirea la nivelul locuinței a unui router WiFi poate scădea semnificativ viteza la internet. Contează multe aspecte, de la tipul de echipament la distanța față de dispozitiv și chiar piedicile care pot sta în calea semnalului (obstrucțiile fizice precum pereți și nu numai).

Viteza conexiunii de internet prin rețea wireless poate fi influențată chiar și de cuptoarele cu microunde sau telefoanele fără fir, căci rețelele WiFi operează la frecvențe similare cu cele utilizate de asemenea dispozitive.

Întrebați operatorul de servicii de internet despre diferența dintre tipurile de conexiuni pe care le oferă. Nu uitați însă că viteza promisă este de obicei doar una teoretică, negarantată, iar cea reală va fi mult mai redusă în practică. Folosiți însă servicii de testare online a vitezei de acces la internet și acționați dacă datele obținute nu sunt satisfăcătoare.

Probleme ale gadgeturilor folosite pentru conectarea la internet

Dacă ați rezolvat problemele legate de conexiune în sine și de echipamentele utilizate (punct de acces, modem, router, cabluri etc.), se poate analiza dacă gadgeturile proprii au o stare bună de sănătate. Virușii și programele de tip spyware pot cauza multe probleme, iar traficul online va fi îngreunat.

Spyware-ul poate încetini întregul sistem atunci când interferează cu browser-ul și monopolizează conexiunea la internet. Dacă mai multe astfel de programe rulează simultan, problema devine severă. În ceea ce privește virușii, aceștia acționează ca niște organisme vii, încercând să se înmulțească și folosind desigur inclusiv resursele legate de traficul web.

De asemenea, viteza conexiunii la internet poate fi afectată de memoria disponibilă a computerului, de spațiul de pe hard disk și de alte elemente ce țin atât de hardware, cât și de software. Există programe de tip antivirus care pot oferi un diagnostic corect al stării dispozitivului, valabil chiar și pentru smartphone-uri și tablete (computere mobile de altfel).

Image by Racool_studio on Freepik