După ce în luna aprilie adoptase o poziție total opusă, Federația Internațională de Badmiton a anunțat miercuri decizia de a-i reprimi pe sportivii ruși și belaruși.

Viktor Axelsen, badmintonFoto: Action Plus Sports Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Sportivii ruși și belaruși, reintegrați în competițiile de bandminton începând cu 2024

Reintegrarea acestora în competiții se va face sub drapel neutru și cu titlu individual începând din 2024, anunță AFP.

Această poziţie este în conformitate cu recomandarea Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), din primăvară, de a-i reintegra pe ruşi şi belaruşi în sportul mondial.

CIO a recomandat în luna martie reintegrarea sportivilor din Rusia şi Belarus în competiţiile internaţionale, sub drapel neutru şi cu titlu individual pentru sportivii care nu au susţinut războiul din Ucraina.

„Federaţia internaţională de badminton confirmă că sportivii din Rusia şi Belarus vor fi autorizaţi să participe ca sportivi neutri la turnee începând cu 26 februarie 2024”, se arată într-un comunicat.

În aprilie, federaţia a adoptat poziţia opusă, punând sub semnul întrebării „claritatea criteriilor complexe ale CIO pentru a autoriza participarea” sportivilor ruşi şi belaruşi.

După luarea de poziţie a CIO, cu excepţia federaţiilor internaţionale de atletism şi nataţie, mai multe federaţii internaţionale au făcut acest lucru, cu calendare diferite (scrimă, gimnastică, tir cu arcul, judo, escaladă), iar de atunci au început calificările pentru Jocurile Olimpice.

Pentru badminton, procesul de reintegrare va începe în septembrie, iar jucătorii selecţionaţi vor efectua după aceea „un control antidoping solid” care va deschide drumul pentru revenirea lor la începutul lui 2024, a precizat federaţia internaţională.

În ce priveşte JO de la Paris, CIO a indicat luna trecută că va decide cu privire la o posibilă participare a sportivilor ruşi şi belaruşi atunci când va dori, „fără a fi legată de rezultatele probelor anterioare de calificare la Jocurile Olimpice”, scrie Agerpres.