Federația Internațională de Șah (FIDE) a interzis femeilor transsexuale să participe la competițiile sale pentru femei, afirmând că este nevoie de o „analiză temeinică a evoluțiilor”, care ar putea dura până la doi ani, relatează Reuters.

SahFoto: Torian Dixon / Dreamstime.com

Noile reglementări aprobate de consiliul FIDE luna aceasta vor intra în vigoare pe 21 august și cer ca jucătorii transsexuali să ofere „suficiente dovezi ale unei schimbări de gen care să fie conforme cu legile și reglementările din țările lor de origine”.

„În eventualitatea schimbării genului de la bărbat la femeie, jucătorul nu are dreptul să participe la evenimente oficiale ale FIDE pentru femei până când o altă decizie va fi luată de către FIDE”, a explicat federația.

„FIDE recunoaște că pentru șah aceasta este o problemă în curs de evoluție și că, pe lângă reglementările tehnice asupra transsexualismului, în viitor ar putea fi nevoie de politici suplimentare în linie cu dovezile științifice”, mai notează aceasta într-un comunicat remis presei.

Un purtător de cuvânt al FIDE a declarat joi pentru Reuters că decizia a fost luată pentru a defini mai bine procesele implicate când un jucător își schimbă genul.

„Legislația privind transsexualismul evoluează rapid în numeroase țări și multe organizații sportive adoptă propriile politici. FIDE va monitoriza aceste evoluții pentru a vedea cum le putem aplica lumii șahului”, a spus acesta.

FIDE spune că nu vrea să „grăbească lucrurile” în privința jucătoarelor transsexuale

„Doi ani de zile este o fereastră de timp care pare rezonabilă pentru o analiză temeinică a unor astfel de evoluții. Este stabilit un anumit termen limită pentru o nouă actualizare a acestor politici, fără a grăbi lucrurile”, a adăugat acesta.

Purtătorul de cuvânt al FIDE a mai precizat că jucătorii transsexuali vor putea participa în continuare la turneele din categoria „Open”.

Decizia FIDE este una surprinzătoare ținând cont că majoritatea competițiilor de șah sunt deschise tuturor jucătorilor, indiferent de sex, doar câteva turnee precum Campionatul Mondial pentru Femei făcând excepție.

Mai multe organizații care guvernează la nivel mondial organizarea unor sporturi, printre care ciclismul, atletismul și natația, au înăsprit în ultimul timp regulile privind participarea femeilor transsexuale în competiții de elită pentru femei.

Însă pentru toate aceste sporturi deciziile au fost luate din cauza îngrijorărilor legate de avantajul competițional pe care aceste persoane le-ar avea datorită faptului că s-au născut bărbați.

Yosha Iglesias, o jucătoare de șah transsexuală care deține titlul de „maestru”, potrivit clasamentului FIDE, a declarat că noua politică va duce la o „vătămare inutilă” pentru jucătorii și femeile transsexuale.

„Această situație îngrozitoare va duce la depresie și tentative de suicid”, a declarat Iglesias, potrivit BBC.

Foto articol: © Torian Dixon | Dreamstime.com