​Krystsina Tsimanouskaya, alergătoarea belarusă care a fost forţată să părăsească Japonia după ce a criticat federația națională la Jocurile Olimpice de la Tokyo, a fost autorizată de World Athletics să concureze pentru Polonia, informează Reuters.

Krystsina TsimanouskayaFoto: Foto Olimpik/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

​Krystsina Tsimanouskaya va reprezenta Polonia

Tsimanouskaya a refuzat să se îmbarce în avionul de întoarcere acasă de la Tokyo, când a fost îndepărtată de la Jocurile Olimpice împotriva voinței sale, susţinând că a fost forţată să participe la proba de ştafetă 4x400 m, când ar fi trebuit să alerge iniţial la 100 m şi 200 m, deoarece alţi doi sportivi nu au efectuat un număr suficient de controale antidoping.

Spunând că se temea pentru siguranța ei dacă s-ar fi întors în Belarus, Tsimanouskaya a mers în Polonia, țară care i-a acordat cetățenia anul trecut.

O scrisoare a comisiei de revizuire a naționalității din cadrul World Athletics spune că Tsimanouskaya poate reprezenta Polonia începând cu 6 august 2023.

„Comisia de revizuire a naționalității a fost de acord să renunțe la perioada de așteptare de 3 ani începând cu data depunerii cererii (12.06.23) pe baza faptului că atleta a reprezentat ultima dată Belarus la 30 iulie 2021, la Jocurile Olimpice de la Tokyo (Japonia), și că atleta nu a concurat în competiții cu reprezentare națională timp de doi ani", se arată în scrisoarea World Athletics.

„Sunt extrem de fericită, dar am emoții ciudate pentru că totul s-a întâmplat atât de repede și brusc. Există o șansă să merg la campionatele Mondiale de la Budapesta (n.r. competiția va începe pe 19 august)” - ​Krystsina Tsimanouskaya pe Instagram.

Tsimanouskaya speră să concureze în proba de 200 de metri la Jocurile de la Paris de anul viitor, probă pe care urma să o alerge la Tokyo, a doua zi după ce Belarus a retras-o din echipă.

În prezent, sportivilor din Rusia și Belarus le este interzis să concureze la competițiile internaționale de atletism din cauza invaziei Rusiei în Ucraina.