Într-un cadru rustic, la Muzeul Satului din București, cinci dintre jucătorii echipei naționale de rugby a României au prezentat noul echipament cu care vor evolua la Campionatul Mondial din Franța.

Echipa nationala de rugby a RomanieiFoto: Inquam Photos / Cosmin Enache

Naționala de Rugby, prezentare de gală a echipamentului alături de călușari

Cinci componenţi ai echipei naţionale de rugby a României, Mihai Macovei, Andrei Gorcioaia (Gorin), Atila Septar, Ovidiu Cojocaru şi Jason Tomane au prezentat tricourile de joc de la Cupa Mondială alături de membrii Ansamblului Căluşarilor din Frânceşti (Vâlcea), care au susţinut pe scena din Muzeul Satului mai multe dansuri tradiţionale româneşti, anunță Agerpres.

Cele două versiuni de echipament, tricou galben cu şort albastru şi tricou alb cu şort albastru, sunt creaţia designerului Ioana Corduneanu, cu care Federaţia Română de Rugby colaborează de 10 ani. Pe mânecile tricourilor de joc au fost inserate simboluri din portul popular românesc în culorile roşu şi albastru.

Preşedintele Federaţiei Române de Rugby, Alin Petrache, a afirmat că speră ca forţa venită din dansul căluşarilor să-i ajute pe „stejari” la Cupa Mondială.

„Povestea căluşului este foarte interesantă, o putem găsi peste tot, o găsim în tradiţia noastră românească şi am dorit întotdeauna să îmbinăm tradiţia cu ceea ce promovăm noi, aceste valori frumoase pe care le are rugby-ul.

Mi-am dorit ca această forţă care vine din dansul căluşarilor să interfereze cu echipa naţională, sper ca acest lucru să îl demonstrăm şi pe teren. Sperăm ca valorile româneşti să împingă de la spate echipa naţională în confruntările pe care le vom avea.

Sper ca şi la Cupa Mondială aceste tradiţii să ajute jucătorii în clipa în care vom avea încleştările crâncene, să facă o schimbare, să îi ajute să meargă mai departe. Pentru că vom avea nişte înfruntări foarte grele", a afirmat Alin Petrache.

Cupa Mondială de rugby se va desfăşura între 8 septembrie şi 28 octombrie. „Stejarii” vor evolua în Grupa B şi vor disputa primul meci pe 9 septembrie cu Irlanda, la Bordeaux, apoi vor întâlni campioana mondială Africa de Sud, pe 17 septembrie (Bordeaux), pe 30 septembrie va avea loc meciul cu Scoţia (Lille), iar pe 8 octombrie e programată partida cu Tonga (Lille).