Olga Kharlan a câștigat joi meciul disputat împotriva rusoaicei Anna Smirnova, la Campionatul Mondial de Scrimă, dar a fost descalificată după ce a refuzat să dea mâna cu adversara sa.

Olga KharlanFoto: Tadashi Miyamoto / AFLO / Profimedia

Ucraineana Olga Kharlan a refuzat să dea mâna cu rusoaica Anna Smirnova

Autorizată prin decret guvernamental ucrainean să o înfrunte pe Anna Smironova, sportivă din Rusia, Olga Kharlan a învins-o pe rusoaică cu 15-7, în primul tur al tabloului principal din proba de sabie feminin, dar multipla campioană olimpică şi mondială nu s-a mai prezentat la meciul din turul al doilea, împotriva Yoanei Ilieva, din Bulgaria, scrie News.ro.

Motivul: Olga Kharlan nu şi-a salutat adversara la finalul meciului, refuzând să răspundă mânii întinse de către Smirnova, şi a fost descalificată de către Federaţia Internaţională de Scrimă (FIE).

Ucraineanca doar a coborât sabia, ţinând-o paralelă cu solul şi întinsă către Anna Smirnova, într-un gest de protocol care înlocuise strângerea de mână în perioada pandemiei de Covid-19.

Cum arbitrul nu i-a arătat Olgăi cartonaşul negru (sinonim cu descalificarea) după acest incident, conducătorii delegaţiei ruse la Milano au cerut explicaţii, Smirnova a rămas pe pistă mai bine de 50 de minute, pentru ca, în cele din urmă, conducătorul delegaţiei Rusiei a depus plângere.

FIE a decis să-şi urmeze regulamentele tehnice la literă. Codul său disciplinar, în articolul t122, precizează: „Când s-a făcut ultima atingere, meciul nu se termină până când cei doi trăgători nu şi-au salutat adversarul, arbitrul şi publicul: ei trebuie, în acest scop, să stea nemişcaţi în timpul deciziei arbitrului, se se afle pe linia de avertizare şi apioi să treacă la salutul scrimerului, strângându-i mâna adversarului de îndată ce decizia este dată”, scrie în regulamentul Federaţiei Internaţionale de Scrimă.