Iranianca Elnaz Rekabi a participat la primul ei turneu de escaladă de când a ajuns pe prima pagină a ziarelor internaţionale când a concurat fără hijab anul trecut, relatează BBC.

Elnaz RekabiFoto: Rhea KANG / AFP / Profimedia

În vârstă de 33 de ani - purtând o eşarfă pe cap - ea a terminat pe locul 41 în Cupa Mondială de la Brixen, Italia, ratând calificarea în semifinale.

Ea a participat la o competiţie în Coreea de Sud, în octombrie 2022, fără hijab.

Rekabi şi-a cerut ulterior scuze, spunând că i-a căzut din greşeală, dar o sursă a declarat pentru BBC Persian că a fost forţată să facă acest lucru.

Sursa a spus că autorităţile au ameninţat-o că îi vor lua bunurile familiei sale. În decembrie a apărut vestea că vila familiei sale ar fi fost demolată.

Opoziţia faţă de obligativitatea vălului islamic a alimentat protestele care au cuprins Iranul. Protestele au fost declanşate de moartea în arest a Mahsei Amini, o tânără de 22 de ani arestată de poliţia morală din Teheran la 13 septembrie pentru nepurtarea hijabului.

Femeile din această ţară trebuie să îşi acopere părul cu un văl sau hijab, iar braţele şi picioarele cu haine largi. De asemenea, sportivele trebuie să respecte codul vestimentar atunci când reprezintă oficial Iranul în competiţiile din străinătate.

Presa iraniană susţine că Ministerul Sportului şi Tineretului i-a cerut lui Rekabi să prezinte o garanţie financiară şi un act de proprietate a casei înainte de a se deplasa la competiţia din Italia, care a făcut parte, de asemenea, din procesul de selecţie olimpică.

Acest tip de aranjament este obişnuit pentru sportivii iranieni care concurează în străinătate, relatează News.ro.