​Ediția din 2023 a celebrei curse Kentucky Derby a fost câștigată de calul Mage. Cursa a fost însă umbrită de decesul a șapte cai în perioada premergătoare evenimentului de la Churchill Downs, în Louisville.

Curse de cai - Kentucky DerbyFoto: Charlie Riedel / AP / Profimedia

Conform BBC, doi cai, Chloe's Dream şi Freezing Point, au murit cu câteva ore înainte de cursa din Louisville, ediția sa cu numărul 149.

La începutul săptămânii, antrenorul Saffie Joseph Jr. a fost suspendat după ce doi dintre caii săi au murit.

„Cu cea mai mare tristeţe anunţăm aceste tragice decese. Churchill Downs este de neclintit în angajamentul faţă de sănătatea şi bunăstarea animalelor” - au declarat organizatorii cursei.

Pe lângă Parents Pride şi Chasing Artie - ambii antrenaţi de Joseph Jr - Wild on Ice, Take Charge Briana şi Code of Kings au murit în această săptămână.

Asociaţia apărare a drepturilor animalelor Peta a anunţat că, având în vedere numărul de decese, a îndemnat Churchill Downs să închidă pista pentru a implementa protocoale de siguranţă mai puternice.

Favourite Forte s-a numărat printre caii eliminaţi din cursă sâmbătă devreme, lăsând doar 18 competitori, cel mai mic număr din 2020 încoace.

Mage, călărit de venezueleanul Javier Castellano şi antrenat de Gustavo Delgado, a triumfat în faţa lui Two Phil's şi a lui Angel of Empire, unul dintre favoriţii dinaintea curse, transmite News.ro.

Kentucky Derby, ediția din 2023