​Boxerul român Flavius Biea a câştigat centura vacantă de campion mondial IBA la categoria mijlocie, după ce l-a învins la puncte pe argentinianul Juan Jose Velasco, vineri seara, într-un meci desfăşurat pe durata a 12 reprize, într-o gală profesionistă găzduită de Sala Polivalentă din Mioveni.

Flavius BieaFoto: Philip Sharkey/TGS Photo / Shutterstock Editorial / Profimedia

Flavius Biea, campion mondial IBA la categoria mijlocie

Deşi a fost dominat destul de clar de sud-american, care a lovit mai clar, mai grupat şi a demonstrat un plus de viteză, Biea a fost văzut învingător de doi dintre arbitrii-judecători (115-112 şi 116-112), în timp ce al treilea l-a creditat cu victoria pe Velasco (115-112).

Biea (33 ani) a fost trimis la podea în repriza a şasea, iar în repriza a 11-a s-a ales cu arcada spartă, după ce a fost lovit cu capul, involuntar, de Velasco.

Ambii pugilişti, dar Biea cu precădere, au avut probleme cu echilibrul, din cauza podelei umede, ei alunecând de mai multe ori.

Flavius Biea a devenit al cincilea român campion mondial la box profesionist cu acest prilej, după Mihai Leu, Leonard Doroftei, Lucian Bute şi Adrian Diaconu. Pentru acest titlu au luptat mai multe nume sonore din box, precum Floyd Mayweather, Oscar De la Hoya, Roberto Duran, Roy Jones Jr sau Arturo Gatti, transmite Agerpres.

Biea are o carieră frumoasă în boxul amator, cu 298 de victorii în 316 meciuri disputate, un titlu de campion mondial, o altă finală mondială disputată, trei titluri de campion european, 8 de campion naţional.

În boxul profesionist, Biea a ajuns la 22 de victorii (10 KO) şi are doar o înfrângere (KO), fiind campion WBA Continental, cvadruplu campion IBA Intercontinental şi campion WBC Continental Latin Silver.

Velasco (36 ani) are acum 24 de victorii (15 prin KO) şi 4 înfrângeri (3 KO), fiind de două ori campion WBA Latino şi o dată campion WBC Latino.