Federația ucraineană de judo a anunțat luni că nu va trimite o delegație la Campionatele Mondiale de judo din Qatar, care se vor desfășura între 7 și 14 mai, din cauza prezenței judoka ruși și belaruși, potrivit AFP.

Meci de JudoFoto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia

Federația ucraineană spune că unii dintre acești judoka sunt și soldați activi.

Federația Internațională de Judo (IJF) a dat duminică undă verde pentru ca rușii și bielorușii să participe la campionatele mondiale cu condiția să o facă individual și ca sportivi neutri.

Dar federația ucraineană a declarat luni că „majoritatea echipei ruse este formată din sportivi care sunt soldați activi în armata Federației Ruse, care a atacat Ucraina la 24 februarie 2022” și „continuă să ducă un război brutal împotriva teritoriului nostru”.

„Mai mult de 250 de sportivi ucraineni și-au dat viața pentru a apăra țara, inclusiv judoka”, a precizat federația ucraineană, adăugând: „Nu vedem nici neutralitate, nici tratament egal și nici o „punte spre pace”, așa cum spune federația internațională în rezoluția sa privind participarea rușilor și a bielorușilor la campionatele mondiale de la Doha.

„Mai mult, considerăm că această decizie contrazice ultimele recomandări ale Comitetului Olimpic Internațional din 28 martie 2023 care spun că statutul de sportiv neutru poate fi acordat doar celor care nu sunt militari”, a adăugat federația ucraineană.

Judoka ucraineană Daria Bilodid calificase decizia IJF drept „inacceptabilă”.

„Toți acești oameni care vor participa la campionatele mondiale sunt militari. Nu are sens, nu-i așa?”, a declarat campioana mondială din 2019 la categoria 48 de kilograme și medaliată cu bronz la Jocurile Olimpice de la Tokyo într-o postare pe Instagram.

„Cred că este inacceptabil să permiți unor militari dintr-o țară teroristă care ucide ucraineni în fiecare zi să participe la competiții internaționale”, punctase ea.

Președintele Comitetului Internațional Olimpic, Thomas Bach, declarase la sfârșitul lunii martie că sportivii ruși și bieloruși vor putea „concura ca sportivi individuali neutri”, cu condiția să nu „susțină activ războiul din Ucraina” și să nu fie „sub contract” cu armata sau agențiile de securitate ale celor două țări.

Cu toate acestea, CIO nu a luat încă o decizie cu privire la participarea reprezentanților acestor două țări la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024.

Pe același subiect: