Federația Mondială de Badminton (BWF) a menținut interdicția impusă sportivilor din Rusia și Belarus de a participa la turnee internaționale, informează Reuters.

Viktor Axelsen, badmintonFoto: Action Plus Sports Images / Alamy / Alamy / Profimedia

>> Război în Ucraina, ziua 422: Toate evenimentele de vineri, 21 aprilie, sunt LiveText pe HotNews.ro.

Federația Mondială de Badminton nu le permite rușilor și belarușilor să revină în competiții

BWF a interzis pentru prima dată sportivilor ruși și belaruși în luna martie a anului trecut, după ce Rusia a invadat Ucraina.

Decizia BWF vine în pofida faptului că luna trecută Comitetul Olimpic Internațional (CIO) a recomandat ca sportivilor din Rusia și Belarus să li se permită să revină în competiții în calitate de neutri, cu condiția să nu susțină războiul.

Tenisul de masă, scrima, judo și taekwondo se numără printre sporturile olimpice care au reprimit atleții din cele două țări ca neutri.

BWF a precizat într-o declarație că decizia de a extinde interdicția a fost luată în cadrul reuniunii consiliului său de marți.

„BWF recunoaște că sportul ar trebui să încurajeze pacea și solidaritatea între toți oamenii și că sportul nu ar trebui să devină un vehicul politic de influență în geopolitică.

În acest sens, principiul călăuzitor este că sportivilor ar trebui să li se permită întotdeauna să participe la competiții sportive fără a fi judecați în funcție de pașaportul lor și separat de orice conflict geopolitic aflat în afara controlului mișcării sportive.

Cu toate acestea... BWF nu este convinsă că există o justificare satisfăcătoare pentru a ridica suspendările jucătorilor și oficialilor ruși și belaruși în acest moment.

BWF continuă să își exprime sprijinul neclintit față de poporul ucrainean și față de comunitatea ucraineană de badminton și condamnăm cu fermitate invazia Ucrainei, care acționează împotriva valorilor fundamentale ale BWF și a obiectivului nostru de a obține pacea”, se arată în comunicatul Federației Mondiale de Badminton.

Calificarea la pentru Jocurile Olimpice de anul viitor de la Paris se va baza pe rezultatele obținute în turneele de badminton din perioada 1 mai 2023 - 28 aprilie 2024.

>> Lidera WTA, împotriva revenirii rușilor și belarușilor în competițiile internaționale